PODIJELI

Stanovnici Sigeta, očajni od silnih problema koje im stvaraju vrane, došli su na ideju da u kvart dovedu sokola.

Tamošnja udruga građana čula je da je nad Dugavama već dva puta letio sokol i uplašio gotovo sve vrane, a ova ptica grabljivica redovito, kažu, leti i nad Ferenščicom, pa sad i oni žele svog sokola.

– Ne bi on tu živio, nego bi ga redovito dovodio sokolar. Puno smo se informirali, razgovarali s ljudima iz drugih kvartova i sa stručnjacima i svi su nam rekli da je to odlična ideja – rekla je Gordana Pasanec iz Udruge građana Sigeta te napomenula kako je to zapravo i najhumaniji način rješavanja problema s vranama jer ih sokol samo uplaši, bez da je ijedna ptica ozlijeđena.

Nema više kosova i zeba

– Smatramo da je to puno bolja ideja od rušenja gnijezda što sad Zrinjevac radi. Ako vranu direktno napadne čovjek, ona postaje agresivna, ali ne bježi jer je to i dalje njezin teritorij. No ako dođe sokol, vrana odustaje od izgradnje gnijezda jer se boji za mlade te bježi jer teritorij nije siguran – objasnila je Gordana Pasanec te dodala kako Siget nije jedini kvart koji muku muči s vranama.

Već su im se javili i ‘susjedi’ s Laništa, Kajzerice, Savskog gaja… – U Remetinečkom gaju ima jedan park gdje ljudi već godinama ne zalaze jer se na drveću nalazi više od 80 gnijezda. Sve je puno izmeta i nije sigurno – rekla je Pasanec te dodala kako je u Sigetu najveći problem u Aleji pomoraca.

Ondje se nalazi i vrtić i nedavno je jednu majku napala vrana kada je išla po dijete te je završila u bolnici. A horor koji svakodnevno proživljavaju s vranama prepričavaju i drugi stanovnici.

– Najviše mi smeta što raznose smeće i zbog njih je sve prljavo – rekla je pak Maja Jasnić koja svakodnevno po Parku mladenaca šeće sa svojim psom, no više se ne osjeća sigurno.

Također, građani tvrde kako u njihovu kvartu više gotovo uopće nema kosova i zeba te ostalih manjih ptica pjevica jer su pobjegle od vrana. Kako bi realizirali ideju o dovođenju sokola, već su kontaktirali Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb.

Sokolara još nisu zvali iako ih na popisu imaju nekoliko. Ne znaju još ni kolika bi bila cijena, no ističu kako bi trošak snosila Udruga građana i Mjesni odbor, piše Večernji list.

PODIJELI