PODIJELI

Na Zagrebačkom velesajmu će se od utorka 7. studenoga do nedjelje 12. studenoga održati 40. Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila.

Na ovom najvećem nakladničkom i knjižarskom sajmu u Hrvatskoj ove će godine svoje starije i najnovije naslove ljubiteljima knjige predstaviti više od 300 izlagača. Dakako, Interliber nije sam sajama knjiga, već i mjesto je za promociju knjiga, autora, čitanja, znanosti i znanja.

Na više od 13.000 četvornih metara predstavit će se izdavači iz Hrvatske, te iz Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Irana, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Španjolske, Turske te Velike Britanije i Sjeverne Irske. Interliber se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Grad Zagreb je nakon propasti nakladne kuće Algoritam ponudio da nakladnici koji koriste najam gradskih prostora plaćaju samo 1 kunu. A za 40. Interliber nakladnicima je omogućeno plaćanje najma po 1 kunu za prostor na Velesajmu.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić nedavno je istaknuo kako će organizacija ovogodišnjega Interlibera biti platforma za njegov budući razvoj. Posjetitelje očekuju puni paviljoni, novi naslovi i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi, dodjele književnih nagrada.

Sve to samo je dio bogatog programa koji će se odvijati u intenzivnom ritmu na izložbenim prostorima izlagača i na pozornici u VI. paviljonu.

Na galeriji V. paviljona svakodnevno će se održavati različiti kreativni i edukativni programi: radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a pisci će se družiti sa svojim čitateljima.
U sklopu tog programa su i kviz znanja Interlibera – High Five za učenike osnovnih i srednjih škola. Priredit će se i aukcije starih i rijetkih knjiga kao i Knjigodar – akcija darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara i Zajednicom nakladnika i knjižara.

Na Interliberu je postavljen i Znastveni kvart, posebno osmišljen dodatni sadržaj koji se organizira u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara, gdje će posjetitelji uživati u interaktivnoj popularizaciji znanosti kroz prenošenje znanja na praktičan i zabavan način. Jubilarni 40. Interliber obilježit će se kroz poseban kulturno-glazbeni program pod nazivom ‘Interliber 40’ u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma.

Tijekom šest dana održavat će se na galeriji V. paviljona premium program sastavljen od tri dijela: dječji program (aktivnosti vezane uz dječju knjigu), strukovni (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja.

Na otvorenoj pozornici ispred V. paviljona sve posjetitelje očekuje cjelodnevna glazbe i nastup DJ-a te glazbenih bendova. U svim paviljonima posjetitelji će moći kao i do sada ostaviti knjige na posebnom mjestu – Knjižideru, koji će ujedno služiti i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba – Baby room uz Knjižider u VI. Paviljonu.

Podsjetimo i da je za svoju knjigu “Sjećanje šume”, književnik Damir Karakaš, dobitnik je ovogodišnje nagrade ‘Kočićevo pero’, koja će mu biti uručena 10. studenog na Interliberu.

Ulaz na Interliber je besplatan.

PODIJELI