PODIJELI

Grupa osvetnika naziva Operativni centar (Task Force) danonoćno lovi pedofile, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

Uskoro će podatke o najmanje 26 takvih monstruma poslati pravosuđu i trebao bi početi snažan udar na pedofiliju u našoj zemlji. Odbili su sjediti i čekati da sustav počne raditi sam.

– Dugo vremena pratili smo pedofile koji su o svemu otvoreno raspravljali na Facebook grupama. Iako je jedna grupa otkrivena javnosti, oni se nisu prepali. Čak su i bodrili jedni druge da im policija ionako ništa ne može te da nemaju razloga za brigu – kaže za 24 sata online lovac na pedofile.

Prate ih da to ni ne znaju. Ipak, oni nemaju lisice i značke i ostatak će morati odraditi policija i DORH.

Sugovornik koji je želio ostati anoniman se Task Forceu pridružio 2008. kad je osnovana ta neformalna grupa dobrih elitnih hakera. Svoje vještine odlučili su iskoristiti za pomoć zajednici i maloj djeci i tako neslužbeno pomagati službama sigurnosti. Nemaju fizičku adresu na koju im se možete javiti, a njihovi članovi nalaze se diljem svijeta. Svoj točan broj ne otkrivaju, no zasad rade podijeljeni u tri radne grupe.

– U prvoj je tim stručnjaka koji direktno provaljuje u servere i računala, uklanjaju pedofilski sadržaj s interneta, detektiraju i lociraju monstrume te pokušavaju utvrditi njihov identitet. Druga grupa radi na odvraćanju pozornosti tih kriminalaca te ih mami metodama koje ne žele otkrivati. Treći tim radi na razvoju programa uz pomoć kojih napadaju računalne sustave – otkrio je.

Tako su, kaže, izradili alate za neprimjetno upadanje u mobitele sa sustavom Android.

Uzeli su stvar u svoje ruke

– Sama ideja o grupi nastala je po principu ‘uzmi stvar u svoje ruke’. Pedofilija je najgori oblik kaznenog djela, a kod nas neki dobiju rad za opće dobro. Zato djelujemo ispod radara i uglavnom tijekom noći – kazao je.

Hrvatski dio hakera zasad se snalazi s lošom informatičkom opremom zbog čega ih je grupa željela isključiti iz svjetske organizacije. Time bi borba protiv pedofila u Hrvatskoj snažno pala, no to su zasad uspjeli spriječiti. Bore se s financijama, a zbog svojih metoda, ne mogu tražiti novac preko natječaja za tvrtke, udruge ili preko nekih drugih fondova.

– Ne znaju hrvatski pa im je to jedna od prepreka. Borimo se sačuvati sve što smo napravili, no ne znam dokad ćemo izdržati. Radimo po cijele dane, spavamo jedva sat vremena i to za uglavnom za tipkovnicom. Sve to utječe i na naš organizam – kazao je Ivo.

Na dark webu pedofili razmjenjuju monstruozne fotografije i videe

U svom radu pretražuju i tamnu stranu interneta, tzv. dark ili deep web, na kojem pedofili razmjenjuju monstruozne fotografije, videe i savjete. Da bi takvo što našli i uklonili, potrebno je puno vremena i nisu uvijek uspješni. Stalno se pojavljuju novi pedofili i djeluju kao pošast.

– Dark web najviše koriste pedofili u SAD-u. Oni su dobro tehnički potkovani za razliku od hrvatskih koji gotovo sve obavljaju na Facebooku – primijetio je.

Upravo je njegova interventna grupa zaslužna što su s Facebooka uklonjene brojne stranice i grupe koje su vrijeđale i dijelile golišave fotografije učenica hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

– Kako ne možemo hakirati cijelu društvenu mrežu Facebook, morali smo pronaći administratora. Upali smo mu u računalo i zabranili mu svaki pristup. Ušli smo u njegov profil, maknuli druge administratore i izbrisali stranicu. To je bio jedini način da se maknu, jer nijedan zahtjev naše policije Facebook nije poštovao – prepričao je haker.

Pronašli su fotografije gole djece snimljene u Hrvatskoj

Tijekom 2017. pronašli su i stranicu s mnogo fotografija gole djece od kojih su neke bile snimljene u Hrvatskoj. Iako su policajci ove godine uhvatili nekoliko pedofila koji su djecu snimali na plažama, ove su snimili sami roditelji. Podijelili su ih na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, a pedofili su ih potom ukrali i koristili za svoja zlodjela.

– Zbog informacija koje smo poslali srpskom MUP-u, oni su bili strašno zahvalni i čak su oformili posebnu skupinu koja će samo raditi na tim zločinima. Hrvatski MUP još nije prstom maknuo – razočarano je kazao. Uvjeren je da naša policija još nije ozbiljno shvatila kriminal na internetu koji se odvija bez granica.

– Mi ne možemo doći do svake informacije pa nam se uglavnom javljaju roditelji, prijatelji i učitelji koji žele pomoći djeci. Tako smo s jedne stranice uklonili porno video snimljen u WC-u jedne zagrebačke srednje škole. Ipak, ne možemo jamčiti da je zauvijek nestao jer ju je netko mogao kopirati prije naše akcije. To ne možemo znati – priznao je i nastavio:

– Zbog viđenih razgovora i snimki nekada uopće ne mogu spavati. Prije i poslije posla ne mogu jesti jer zbog sadržaja često povraćam – priznaje nam.

Najgore s čime se do sada susreo zasigurno je priručnik ‘Kako biti pedofil’.

– Pisan je na engleskom i ima oko 200 stranica s detaljnim opisima bolesnih umova kako usvojiti dijete kao pedofil, kako obraditi dijete da se ne osjeća ugroženo i kako ukloniti dokaze. Oni to dijele među sobom, a samo je pitanje vremena kad će se pojaviti i na hrvatskom – zgrožen je.

Najveća akcija u kojoj je njegova grupa radila bila je s američkim FBI-em. Priveli su i uhitili 24 pedofila. Zbog svojih plemenitih djela nikad se ne mogu javno pohvaliti, no sretni su kad vide da trud nije bio uzaludan, piše 24 sata.

PODIJELI