PODIJELI

Oglas koji se ovih dana pojavio na Facebook stranici ‘Tražim posao – dajem posao’ digao je puno prašine, a razlog je satnica od 20 kuna za rad na Adventu.

Zagrepčani su mišljenja kako je to premalo novca s obzirom da se radi na hladnoći, snijegu i kiši. Malo manje od mjesec dana od početka Adventa sezonske zaposlenike traže i drugi ugostitelji koji svoje specijalitete prodaju u kućicama na Zrinjevcu, Trgu bana Jelačića, Europskom, Tomislavovu trgu… Iako su mnogi ugostitelji samo ‘preusmjerili’ svoje radnike iz lokala i restorana na kućice.

– Svaka kućica ima drugačija pravila, neki imaju već uhodanu ekipu koja godinama radi na Adventu, pa svoje ugostiteljske objekte potpuno zatvaraju kako bi radili u kućici. Uglavnom se radi o manjim objektima, koji svoj lokal drže na periferiji – kaže Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba za Večernji list.

Dodao je i da je prosječna cijena sata rada za konobara oko 30 kuna po satu.

Satnica od 20 kuna prilično je mala, smatra Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dodajući da je naći radnu snagu za Advent priličan problem.

– Na kućicama uglavnom rade obrtnici koji tih 40-ak dana uglavnom angažiraju cijele obitelji kako bi radili u smjenama – kaže Mirza Šabić.

– Za 20 možda će raditi studenti, ali loše plaćanje radnika obično rezultira lošim poslovanjem ili čak gubitkom jer na štandu imaju statiste, a ne prodavače – priča ovaj ugostitelj.

S njime se ne slaže voditeljica kućice ‘Eat me’, koja već nekoliko Advenata stoji uz paviljon na Zrinjevcu.

– Kada se sve pomnoži, satnica od 20 kuna za osam sati ispada 4.800 kuna mjesečno. Prekovremenih nema, a često se ne gleda stručna sprema. Plus još radnici među sobom dijele napojnice koje sakupe – navode iz ‘Eat me’ kućice.

Ove godine trebalo bi biti i manje kućica nego lani s obzirom da su prošle godine na kraju manifestacije bilježili i dvadeset posto niži promet. Razlog je, kažu ugostitelji, upravo prevelik broj kućica, kojih je bilo petstotinjak u cijelom gradu. U svakoj, prema neslužbenim informacijama, radi četvero – petero ljudi, odnosno od dvije do 2500 ljudi sveukupno, ne računajući i one uključene u organizaciju velike manifestacije. Na svakoj lokaciji drugi je organizator, kojemu javnu površinu za postavljanje kućica dodjeljuje Grad Zagreb. Oni odlučuju o cijeni najma, no kućice se mogu dati i u podnajam, pa su se cijene za ugostiteljstvo posljednjih godina znale kretati od 25.000 do 140.000 kuna, piše Večernji list.

PODIJELI