PODIJELI

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak je dodjeljena novoustanovljena Nagrada za životno djelo ‘Ivo Maček’ koju je utemeljilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.

Prvi dobitnik je istaknuti violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj. Nagrada je utemeljena povodom 15. godišnjice smrti akademika Ive Mačeka 1914– 2002.) koji se proslavio kao pijanist međunarodnog ugleda,pedagog, skladatelj i jedan od prvih predsjednika HDGU i prvi predsjednik tadašnjeg Saveznog udruženja jugoslavenskih umjetnika (SUMUJ).
Nagrada je namijenjena glazbenim umjetnicima, instrumentalistima, dirigentima i pjevačima sa zaokruženom i bogatom karijerom.

Nagradu Valteru Dešpalju uručila je prof. Višnja Mažuran, predsjednica HDGU koja je pročitala i obrazloženje. Valter Dešpalj profesor je violončela na muzičkim akademijama u Zagrebu i Liechtensteinu, školovao se naJuilliard School te usavršavao kod Pabla Casalsa, Pierrea Fourniera i Andréa Navarre, a poslijediplomski studij pohađao je na Moskovskom konzervatoriju. Nastupao je širom svijeta, primjerice u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Festival Hallu, operi u Sydneyju, amsterdamskom Concertgebouwu…

Kao solist muzicirao je uz Berlinsku, Dresdensku, Varšavsku i Rotterdamsku filharmoniju, Simfonijski orkestar Sydneya, Nizozemski radijski orkestar te dirigente kao što su Sergiu
Comissiona, James Conlon i David Zinman. Kao pedagog odgojio je neke od najistaknutijih violončelista današnjice.

Kao profesor gostuje na konzervatorijima u Haagu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Grazu, a djeluje i kao urednik notnih izdanja nekoliko izdavačkih kuća (International Music Company, Universal Edition, Sikorski). (MIC / Minstrel 2015.)

Prikaz života i rada akademika Ive Mačeka dala je dr. sc. Alma Zubović koja je istaknula da se radilo o umjetniku raznovrsne karijere temeljene za znaju i radu. Glasovir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademijiu klasi Vjekoslava Rosenberga Ružića 1934., a kod Franje Dugana starijeg učio je kompoziciju te se usavršavao kod Svetislava Stančića.

Pijanističku karijeru započeo je potkraj 1930-ih godina, a intenzivirao nakon Drugog svjetskog rata. Bio je gost profesor seminara u Weimaru,član žirija međunarodnih pijanističkih natjecanja Feruccio Busoni, JohannSebastian Bach, te kao jedini hrvatski pijanist Chopinova natjecanja uVaršavi 1965. godine.

Bio je međunarodno afirmiran komorni glazbenik te član glasovirskoga trija Maček–Šulek–Janigro. Surađivao je sa ZlatkomBalokovićem, Tonkom Ninićem, Valterom Dešpaljem i osobito s AntoniomJanigrom. Ivo Maček bio je dugogodišnji profesor glasovira na Muzičkoj akademiji. Akademik Maček bio je profinjen pijanist velike kulture, osobito cijenjen interpret djela Beethovena, Brahmsa i Francka.

Skladanju se posvetio u kasnijim godinama života.
U glazbenom dijelu programa nastupio je pijanist Filip Fak koji je izveo Intermezzo Ive Mačeka, te Riječki klavirski trio koji je izveo Mačekov Trioza violinu, violončelo i klavir ‘Romantični’.

PODIJELI