PODIJELI

Potpisan je ugovor o dodjeli sredstava za modernizaciju i elektrifikaciju željezničke pruge Zaprešić – Zabok, čija ukupna vrijednost iznosi 80,8 milijuna eura.

Ministar mora, prometa i veza Oleg Butković s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricom i predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem, potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za modernizaciju i rekonstrukciju željezničke pruge Zaprešić-Zabok.

Riječ je o 614 milijuna kuna, od čega se trećina ulaganja odnosi na područje grada Zaprešića. Od ukupne vrijednosti projekta, 85% financirat će se sredstvima Europske unije, a preostali dio iz državnog proračuna.

Obnova 24 kilometra pruge donijela bi i mogućnost vozne brzine od 120 km/h i kraće vrijeme putovanja, a na području Zaprešića  uključuje i rekonstrukciju kolodvora Novi Dvori te izgradnju novih perona, nadstrešnica i parkirališta na stajalištima Pojatno i Kupljenovo.

Prije nekoliko godina najavljena je rekonstrukcija pruge između Zaprešića i Savskog Marofa, ali još nije učinjeno previše.