PODIJELI

U Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u srijedu, 8. studenoga, predstavljen je film o 101. brigadi Hrvatske vojske, voditelja projekta prof. Tomislava Pavića i redatelja Mire Andrića.

Legendarna postrojba Hrvatske vojske iz hrvatskog Domovinskog obrambenog rata, 101. brigada ZNG-a/HV-a osnovana je na području općine Susedgrad, 11. lipnja 1991. u uvjetima neposredne ratne opasnosti, kao jedna od prvih većih organiziranih vojnih pričuvnih postrojba grada Zagreba.

Djelovala je na brojnim ratištima Hrvatske, zato i ne čudi slogan ratnog puta brigade: “… od Zagreba, zapadnoslavonske Posavine, Kupe, istočnoslavonske ravnice, Vuke i Une do pobjede…”
Tijekom Domovinskog rata brigadu je snažilo 7225 pripadnika, od kojih trinaest pripadnica.
Na oltar Domovine, svoje živote položilo je 48 ( do kolovoza 1992. 39 – nakon 153. velikogoričke brigade imala je najveći broj poginulih u odnosu na ostale zagrebačke brigade) hrvatskih vitezova (od kojih su petorica iz 100. brigade ZNG-a/HV-a), jedan se vodi među nestalima, a 211 ih je ranjeno.

Za junački čin njezinih pripadnika u Domovinskom ratu odlikovana je Odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog i dobitnica je brojnih povelja, priznanja i zahvala.
Na CD-u se osim e-monografije nalaze i tekstovi koje je pripremio prof. Pavić, zamjenik ratnog zapovjednika brigade i član Udruge od osnutka, a na DVD-u je dokumentarni film g. Andrića, ratnog zapovjednika 1. bojne 101. brigade.