PODIJELI

U auli zagrebačkog Gradskog poglavarstva 20. studenog otvara se izložba ukrajinske slikarice koja živi u Zagrebu Olene Sokolovske pod nazivom “Zagrebačke šetnje”.

Bit će izložene vedute Zagreba koje su čest motiv slikarstva ove priznate umjetnice.

Olena Sokolovska rođena je 1969. godine u Ivano-Frankivsku, u Ukrajini. Završila je studin na Lavovskoj akademiji likovne i primjenjene umjetnosti u Lavovu, te specijalistički smjer likovne pedagogije na sveučilištu Stefanika u Ivano-Frankivsku. Predavala je slikarsku anatomiju, slikarstvo i crtež na Koledžu likovne i primijenjene umjetnosti u Kosivu. Sokolovska od 2005. godine živi u Zagrebu.

Olena Sokolovska prikazujući Zagreb, grad koji je s ljubavlju prihvatila, ali koji je svojom posebnošću i nju otvorenošću dočekao, svoj talent utkala je u često slikane prizore, davši im šarm osobnog doživljaja. Trg bana Jelačića i gornjogradska Kamenita vrata, dvije nezaobilaznosti Zagreba, promatrala je iz više vizura i to isključivo u večernjim satima. Noćna šetnja Zagrebom rezultirala je ostvarenjima zanimljivih odnosa tamnih i svijetlih partija, difuznosti svjetla i njegovih čvrstih akcenata.

Sačuvana je ljepota ambijenata različitog karaktera, s jedne strane uzbudljivost gradske vreve vidljiva u širini samog trga i pogledu iz okolonih ulica, i Ilici u dodiru u dodiru s njime,a s druge strane intimistička tišina s tek pokojim prolaznikom u hodu Gornjim gradom koju određuju drevno zdanje gotovo simboličnog značenja. Olena Sokolovska obogatila je temu (a Zagreb je i više od motiva) svojim viđenjem, u sintezi klasičnog i suvremenog.

Uključila se u niz mnogih slikara koji su već duže od stoljeća inspirirani gradom, i svojim su djelima iskazivali privrženost.
Olena Sokolovska izlagala je samostalno na niz izložbi u Hrvatskoj – u zagrebačkim u galerijama “Stančić” i “Zvonimir”, u Gradskom muzeju u Virovitici, Državnom arhivu u Rijeci. U Zagrebu je ove godine izlagala u galeriji “Osmijeh” sa slikarskim opusom “Noćne šetnje”, a prije toga je izložbu pod nazivom “Zagreb” otvorila u galeriji Crocrodeal. Zapažene su i njene slike s motivima konja, pa je izložba pod nazivom “Konji” bila otvorena u Galeriji specijalne policije. Tu su i izložbe “Dvije priče” u Galeriji Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu, te “Papa kao motiv u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti” u Muzeju Mimara. Izlagala je i u rodnoj Ukrajini.

Izložba u Gradskom poglavarstvu održava se uz potporu Grada Zagreba i Veleposlanstva Ukrajine u Hrvatskoj.

PODIJELI