PODIJELI

Naš najgledaniji dramatičar Miro Gavran, pisac kojemu se priređuju zasebni festivali njegovih drama u Pragu i Trnavi, dobitnik je još jednog velikog priznanja.

Gavran je dobitnik ovogodišnje prestižne međunarodne nagrade „Dr. Alois Mock Europapreis 2017“. Obavijest o ovogodišnjem izboru potpisao je u ime Zaklade „Dr. Alois Mock“ njezin predsjednik dr. Michael Spindellleger, bivši austrijski potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova.

Ova se ugledna nagrada već četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promovirali europske vrijednosti i jedinstvo. Među dosadašnjim dobitnicima te nagrade su Hans Dietrich Genscher, ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke; Otto von Habsburg, član Europskog parlamenta; prof. dr. Jerzy Buzek, predsjednik Europskog parlamenta; Viviane Reding, povjerenica za pravosuđe Europske komisije; Paul Lendvai, mađarsko-austrijski novinar; Jose Manuel Barroso, bivši predsjednik Europske komisije; Karel Schwarzenberg, bivši češki ministar vanjskih poslova; Roland Dumas, bivši francuski ministar vanjskih poslova; Magdalena Vašaryová, slovačka glumica i diplomatkinja.

Prošlogodišnja je laureatkinja austrijska ministrica vanjskih poslova i povjerenica EU-a dr. Benitta Ferrero Waldner, koja će zajedno s Gavranom preuzeti svoju nagradu 20. prosinca 2017. u Beču. Svečanost dodjele nagrade održat će se u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, upravo u dvorani koja nosi Mockovo ime, čovjeka koji je iznimno značajan i za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Gavranova djela, drame, komedije i romani, prevedena su na čak 40 jezika te su izašla u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih četvrt stoljeća.

Snažna je i dugotrajna Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom. Kod uglednog bečkog izdavača Seifert Verlag objavio je četiri romana: “Zaboravljeni sin”, “Judita”, “Krstitelj” i “Poncije Pilat”. U Beču je u proteklih dvadesetak godina gostovalo dvanaest njegovih kazališnih predstava. Uostalom, radnja drama “Najduži dan Marije Terezije” i “Pacijent doktora Freuda” događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih novijih romana “Kafkin prijatelj” i “Nekoliko ptica i jedno nebo”. Gavran je do sada imao i devet kazališnih premijera u Austriji i u Njemačkoj.

Gavranovi junaci, poput svojeg autora, imaju izrazito afirmativan odnos prema životu, a njegova djela zastupaju vrijednosti tolerancije i ljudskosti na kojima se temelji zapadna civilizacija. U njegovim se djelima često prožima srednjeeuropski duh s tipičnim lokalnim hrvatskim motivima i mentalitetom.

PODIJELI