PODIJELI

Zbor Crvene armije “Aleksandrov” i drugi dan nastupa raspametio je publiku u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Nepregledne rijeke ljudi slijevale su se i u utorak u Lisinski, ispunivši dvoranu do posljednjeg mjesta.

Slavni zbor pokazao se ne samo kao vrhunska glazbeno-plesna atrakcija, nego iznad svega kao moćni vojni ruski glazbeni stroj.
Nevjerojatno je da se Zbor Crvene armije uspio revitalizirati u izuzetno kratkom roku, nakon strašne tragedije u kojoj su poginula 63 člana zbora, uključujući dirigenta Valerija Halilova.

Za Božić 2016. godine na putu u Siriju, gdje su trebali bodriti ruske vojnike, u zrakoplovnoj nesreći Zbor je ostao bez trećine članova, a a već u veljači 2017. debitirali su u novom sastavu u Kremlju. Mjesec dana kasnije uputili su se na međunarodnu turneju izvan Rusije, koja je sad uključila i Zagreb.

Zborom je u “Lisinskom” dirigirao Genadij Sačenjuk, umjetnički voditelj i pukovnik ruske vojske, a osmijeh na njegovom strogom i ozbiljnom licu zatitrao je tek na kraju koncerta, kad je publika nagradila ansambl dugotrajnim i gromoglasnim pljeskom. Članovi Zbora isto tako nisu krili oduševljenje prijemom kod zahtjevne zagrebačke publike.

Cijeli nastup bio je pomno razrađen do najsitnijeg detalja. Ruske koračnice i borbene pjesme, izmjenjivale su se s tradicionalnim i narodnim ruskim pjesmama. Na video-zidu prikazivani su kadrovi iz dokumentarnih filmova o Crvenoj armiji u borbama protiv nacista i konačnoj pobjedi nad nadmoćnim neprijateljem u Drugom svjetskom ratu. Koncert je i počeo borbenom pjesmom “Nepobjediva i legendarna”, koja naravno govorio Crvenoj armiji.

Odlično je primljen cijeli repertoar koji je Aleksandrov izveo u dvosatnom programu, a isticale su se pjesme poznate hrvatskoj publici kao što su “Kaljinka”, “Katjuša”, “Podmoskovske večeri”. Publika je bez daha pratila i nastupe krhkih plesačica koje su zajedno sa svojim kolegama, izvele nevjerojatno koreografiran, pravi akrobatski show.

“Aleksandrov” iduće godine slavi 90. obljetnicu od osnivanja. Ansambl je osnovalo Ministarstvo obrane SSSR-a 1928. godine, a ime je dobio po prvom dirigentu i umjetničkom voditelju Aleksandu Vasiljeviču Aleksandrovu. Njegovu misiju u “Aleksandrovu” nakon njegove smrti 1946. godine, nastavio je njegov sin Boris.

Tijekom koncerta na pozornici su bile hrvatska i ruska zastava. Dojam je još podebljan kad su se na kraju na video-zidu na jarbolu pojavile iste zastave. Oduševljenje nije mogao sakriti ni ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov koji se popeo na binu i uručio cvijeće ansamblu.

PODIJELI