PODIJELI

Ako smo na godišnjem odmoru, nitko nam ne brani da vozimo za privatnike. U našim ugovorima nigdje ne stoji da ne smijemo voziti za druge tvrtke. Nismo znali da radimo protivno pravilima Zagrebačkog holdinga. Ne znamo na koji način funkcioniraju naši osobni digitalni tahografi jer nas poslodavac nije educirao.

Ovako će otprilike glasiti sadržaj tužbe vozača ZET-ovih autobusa koji su nedavno dobili izvanredni otkaz na temelju interne revizije te podružnice Zagrebačkog holdinga. Ta je revizija, naime, otkrila da su brojni vozači u vrijeme godišnjih odmora, bolovanja ili pak slobodnih dana zbog dobrovoljnog davanja krvi, radili za privatne prijevoznike i vozili autobuse i kamione u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Radili za druge i tijekom bolovanja

Prema nalazu revizije, otkriveni su nakon pregleda osobnih memorijskih kartica koje rade poput digitalnih tahografa. Naime, ZET-ovi vozači vlastitim se memorijskim karticama prijavljuju kad sjednu u autobus. Isto pravilo vrijedi i za druge autobuse i kamione pa se tako zna koliko je vozač vozio na određenoj relaciji i kada. Na toj se kartici 2 godine pohranjuju podaci.

OPA! Četvorica vozača ZET-a dobila otkaz, a oko 70 ih je pod istragom

Prema nekim informacijama, uočeno je da je 90 ZET-ovih vozača radilo druge poslove izvan podružnice i svima njima prijeti otkaz. Provjera osobnih kartica vozača počela je prije nekoliko mjeseci, a prvi nalazi pokazuju da je 75 vozača za druge prijevoznike radilo tijekom godišnjeg, a njih 15 tijekom bolovanja.

– U ovom trenutku mogu potvrditi jedino da smo zabilježili zloporabu institucije bolovanja, a pravna služba postupa u skladu s utvrđenim činjenicama – rekao je Tomislav Jurić iz Zagrebačkog holdinga za Jutarnji list.

Razni dodaci na plaću

– Vozači su izjavili da su se na dodatan posao odlučili zbog teške imovinske situacije. Svatko od njih ima kredit, a nisu znali da ne smiju voziti za druge prijevoznike i to im ne stoji u ugovoru – rekao je Anto Jelić iz Sindikata.

Prema onome što je rekao, može se zaključiti da sindikat neće zastupati one vozače koji su tijekom bolovanja radili za druge prijevoznike. A prema našim sugovornicima iz ZET-a, upravo su brojna bolovanja u toj podružnici navela internu reviziju da krene u postupak provjeravanja radnika.

Naime, prema našem sugovorniku iz ZET-ove Uprave, istraživanja su pokazala da je oko 12 posto vozača svakodnevno na bolovanju. Budući da u podružnici ima između 900 i 1000 vozača autobusa, dolazimo do zaključka da svaki dan nedostaje minimalno 100 radnika. Vozači koji su uhvaćeni u mogućem prekršaju pravdali su se teškom imovinskom situacijom. A osnovna plaća vozača u ZET-u bez dodataka iznosi 7500 kuna bruto. Osnovica je 2884 kuna, a množi se s koeficijentom od 2,4 i na to dodaje stalni dodatak od 680 kuna bruto.

Uz osnovnu plaću dolaze brojni dodaci, poput vožnje u noćnim satima, vikendom, blagdanima, otežanim uvjetima rada, ali i postotak od prodaje karata. Zahvaljujući dodacima, mjesečni prihodi vozača penju se i do 10.000 kuna. Anto Jelić opovrgava takve podatke, te ističe da je plaća svim davanjima oko 7200 kuna, piše Jutarnji list.

PODIJELI