PODIJELI

U Satiričkom kazalištu Kerempuh u petak 17. studenoga u 20 sati održat će se premijera predstave “Audicija” redatelja Andrása Urbána.

Ovaj subotički redatelj režirao je u svim značajnim kazalištima u regiji (Maribor, Bitola, Cetinje, Sombor, Rijeka, Sarajevo, Beograd…) i za svoj je rad nagrađen brojnim nagradama i priznanjima. Ovo mu je prva suradnja sa Satiričkim kazalištem Kerempuh.

Predstava je nastala na temelju njegovog autorskog rada, a na inovativan način problematizira nezaobilazne društvene teme. Predstava kreće od audicije, ali problematizira ne samo osjećaj na audiciji već i to jesmo li i tada i svakodnevno dio jedne velike selekcije, osjećamo li se kao pojedinci odbačeni i nepotrebni.

András Urbán je Mađar iz Sente koji, kako sam kaže, ima mađarsko državljanstvo ali je rezident Srbije. Sam često
naglašava tu svoju posebnost. Manjinac, a pogotovo manjinac takvog tipa kakav je András Urbán, u toj se kulturi ne osjeća dobro.

Urbán je u Subotici je ravnatelj i kućni redatelj kazališta “Kosztolányi Dezső”. Pokretač je i festivala “Desire Central Station” osnovanog 2009. godine kao svojevrsna pokazna vježba
drukčijeg kazališta. Festival donosi samo najbolje od novog kazališta u regiji, ali gleda i dalje, čak i preko europskog horizonta. Suradnici su uz ostale i Selma Spahić, Zlatko Paković, Kokan Mladenović, Oliver Frljić, Borut Šeparović.

Urbán stvara i potiče kazalište snažne geste, intenzivne glumačke suigre, obraćanja publici (i) songovima koji ne oduzimaju, već stvaraju dodatnu dramsku napetost između visokoenergizirane pozornice i gledališta.

Iako nesumnjivo političan u svemu što radi, umjesto politike on daje estetiku.

Dramaturginja predstave je Dora Delbianco, kostimografkinja Marita Ćopo, a Urbán je i scenograf. Autorica glazbe je Irena Popović. Glulmci u predstavi su Linda Begonja, Mia Begović, Velimir Čokljat, Filip Detelić, Hrvoje Kečkeš, Ana Mara Harmander, Anita Matić Delić, Ozren Opačić, Luka Petrušić, Maja Posavec i Matija Šakoronja.

PODIJELI