PODIJELI

U Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića, od 22. do 24. studenog 2017. godine održati će se manifestacija 15. Dani meda u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Ureda za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba.

Bliži se vrijeme viroza, a poznato je kako su pčelinji proizvodi izvrsni za imunitet, stoga svi zainteresirani ovu ponudu mogu pogledati ovaj tjedan od srijede do petka, a ponuda će biti kvalitetna i raznolika.

Do petka građani, turisti i slučajni posjetitelji moći će razgledati, degustirati i kupiti razne vrste meda, medne ekstrakte, propolis, matičnu mliječ, mednu rakiju i druge proizvode koje će izložiti više od 50 pčelarskih opg-ova.

Svoje proizvode prezentirat će pedesetak pčelara s područja grada Zagreba te gosti pčelari ostalih županija Republike Hrvatske.

Početak svečanog otvaranja manifestacije „15. Dani meda u Zagrebu“ zakazan je za 22. studenog 2017. godine u 10:00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Otvorenje će obaviti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić ili njegov izaslanik.

O Savezu

Hrvatski pčelarski savez utemeljen je 1954. godine, u Zagrebu, pod predsjedavanjem akademika prof. Ive Tomašeca, te tada u Hrvatskoj djeluje 12 pčelarskih zadruga i 4 pčelarska društva sa oko 116.000 košnica. Danas HPS broji 154 pčelarske udruge sa 6.500 članova sa područja cijele Republike Hrvatske, te broji 400.000 košnica. Godišnja proizvodnja meda kreće se između 8 000-12000 tona.

Hrvatski pčelarski savez ima za cilj razvoj i unaprjeđenje pčelarstva kao gospodarske grane, objedinjavanje rada pčelarskih udruga, te promociju pčelarstva i uloge pčela za cjelokupnu društvenu zajednicu. Vrlo važan segment rada Hrvatskog pčelarskog saveza je i edukacija potrošaća pčelinjih proizvoda.

Hrvatski pčelarski savez je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede izradio i razvio projekt Evidencije pčelara i pčelinjaka, koji se još uvijek nadograđuje i razvija u odnosu na potrebe za novim pokazateljima stanja pčelarstva u RH. Podaci koji sačinjavaju projekt Evidencije pčelara i pčelinjaka te projekt katastra pčelinjih paša temelj su Nacionalnog pčelarskog programa. Na osnovu tako prikupljenih evidentiranih i uređenih podataka svi pčelari u Republici Hrvatskoj ostvaruju pravo potpore, odnosno povrat dijela uloženih sredstava u razvoju pčelarstva.

Ministarstvo poljoprivrede pruža podršku HPS-u u projektu izrade nacionalne staklene ambalaže za med s logom Saveza. Cilj ovog projekta je zaštita potrošaća i primarnih proizvođaća s obzirom da je med treći patvoreni prehrambeni proizvod u svijetu.

Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez pokrenuli su 2014. godine zajednički projekt označavanja meda znakom Med iz Lijepe Naše. Na zahtjev Saveza i pčelara, odlukom Savjeta za provedbu procedure korištenja znaka, njegov je naziv promijenjen u Med hrvatskih pčelinjaka.

Med hrvatskih pčelinjaka neobvezni je sustav označavanja koji provodi Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenoga na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj.

(Pčela.hr)

PODIJELI