PODIJELI

Jedan od najvećih genija svih vremena, čiji izumi i ideje utječu i na našu sadašnjost i budućnost, bit će “glavni lik” futurističkog spektakla i multimedijske izložbe “Nikola Tesla – Mind from the Future”.

Ova velika izložba otvorena je u petak u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, na Trgu žrtava fašizma 16. Tako će Meštrovićev paviljon donijeti životnu priču o jednom od najvećih svjetskih izumitelja, a zapravo biti i mjesto gdje će Grad Zagreb i Hrvatska na ponajbolji način ispraviti brojne svoje loše stvari pa i notorne gluposti kojih je oko (ne)obilježavanja svekolikog značaja ovoga velikana bilo prije nekoliko desetljeća. Čak i do sramotnog stupidarija glede prijedloga za izmjenu ulice s njegovim imenom! Nesporazumi Zagreba i Tesle započeli su još 1892. godine kada je Tesla došao u zagrebačku skupštinu i ponudio mogućnost elektrifikacije Zagreba, ali su ga gradski vijećnici jednoglasno odbili.

Njegovu viziju je prepoznao gradonačelnik Šibenika koji je dao izgraditi hidroelektranu na Krki, čime je Šibenik bio jedan od prvih osvijetljenih gradova u svijetu. Izložba se sada odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, a pokrovitelji projekta su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Grad Zagreb, te Grad Karlovac, Gimnazija Karlovac, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Suvremeni i svevremeni Tesla, kako svojim izumima, tako i humanističkim filozofijskim idejama, iz prošlosti zrači i danas, što će, sudeći prema najavama, pokazati i ova izložba.

Za ovu je prigodu Meštrovićev paviljon poprilično preuređen. Sama će izložba umjesto suhoparnog nizanja izuma i faktografskih podataka, posjetitelje voditi kroz život ovog vizionara, uz pomoć video projekcija, računalnih igara, svjetlosnih instalacija, holograma i drugih današnjih naših svakodnevnih alata, kojih ne bi bilo da nije bilo genijalca rođenog u Smiljanu. Za ovakav je pristup zaslužna autorica izložbe, umjetnica i povjesničarka umjetnosti Helena Bulaja Madunić, te skupina međunarodnih i domaćih umjetnika. Izložba spaja znanost i umjetnost, film, animaciju, video umjetnost, skulpturu, instalaciju, sliku i tehničke inovacije. Zapravo će se pokazati koliko su Teslini patenti razvili sjajnu sinergiju znanosti i umjetnosti.

Biografska linija Teslina života i rada proširena je njegovim promišljanjima umjetnosti i filozofije, koji su mu bili neiscrpan izvor nadahnuća. Zato će imati trodijelni postav. Kružni prostor galerije postao je Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt Hotel Attraction. Krosmedijski dokumentarni film “Mehaničke figure – inspirirani Teslom” Helene Bulaje Madunić u galeriji Prsten rastvaraju se u instalaciju kojom se posjetitelje želi i fizički provesti kroz Teslin um, od Smiljana i školovanja do odlaska u Europu, a kasnije u Ameriku i New York. U galeriji PM moći će se vidjeti galeriju portreta klasika suvremene umjetnosti (Marina Abramović, Massimiliano Pinucci, Lori Anderson, Terry Gilliam…) koji govore o Tesli. On je institucija, ali i underground hero, koji je inspirirao mnoge avangardne umjetnike današnjice. S obzirom na temu i mjesto odvijanja izložba će spojiti i rada dva prijatelja i genija rođena u Hrvatskoj, Teslu i Ivana Meštrovića. Uostalom, Meštrović je napravio i Teslinu bistu.

Središnji prostor, galerija Bačva, predstavlja za izložbu nastala djela suvremenih hrvatskih umjetnika različitih generacija nadahnutih Teslom, među kojima su Ida Blažičko, Vitar Drinković, Nikola Vudrag, Pero Jelisić, Alma Trtovac, Ivana Ožetski, Patricija Purgar i Janko Ivčić, Alana Kajfež, Mile Blažević i Ivan Kujundžić. Izložba će gostovati i u gradovima u kojima je Tesla živio, u New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti. Kao vrhunac te putujuće izložbe najavljen je EXPO Dubai 2020. godine, kojemu će u fokusu biti ljudska genijalnost.

Mnogi stručnjaci, te poklonici i ljubitelji znanosti i umjetnosti ističu da je izložba “Nikola Tesla – Mind from the Future”, dosad najsloženija izložba ostvarena u galerijama Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Ona je i uvertira u 150. godišnjicu HDLU-a i 80. godišnjicu izgradnje Doma HDLU, poznatog i kao Meštrovićev paviljon. Zagreb će tako narednih mjeseci imati na raspolaganju izložbu koja je već u najavama dobila status brenda, a bit će otvorena do 20. ožujka 2018. godine.

PODIJELI