PODIJELI

Mlada belgijska harfistica Anneleen Lenaerts bila je zvijezda večeri u petak na koncertu sa Zagrebačkom filharmonijomu u Crvenom ciklusu pod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayra.

U Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u okviru Zagrebačkog harfističkog festivalu, publika je istinski uživala u izvedbama jedne od ponajboljih harfistica današnjice. Raskošno talentirana Anneleen Lenaerts od najranije mladosti niže međunarodne uspjehe, pa je tako sa samo 23 godina postala vođa harfističke dionice u prestižnoj Bečkoj filharmoniji.

Lenaerts izvlači ono najbolje i najsuptilnije iz harfe, koja pod njenim prstima proizvodi žuboreće, vilinske zvukove. Bilo je izvedeno djelo španjolskog kompozitora Joaquina Rodriga – “Concierto de Aranjuez”, kao koncert za harfu i orkestar uz standarno visoku glazbenu razinu neponovljive Zagrebačke filharmonije. Senzualnost harfe dolazila je do izražaja čak i kad je atmosfera u dvorani počela poprimati obrise rock-koncerta, uz izuzetno raspoloženu publiku i koncertne majstore.

Ve je bilo teško izbrojati koliko puta se Lenaerts vraćala na glazbeni podij, izvodeći stalno nove numere. Publici se bilo teško rastati od ove vrhunske harfistisce, a ni Lenaerts nije skrivala oduševljenje prijemom na koji je naišla u Zagrebu.
Kao solistica, Lenaerts je nastupala sa Simfonijskim orkestrom bavarskog radija, Orkestrom Mozarteum iz Salzburga, Komornim orkestrom iz Philadelphije, Belgijskim nacionalnim orkestrom i mnogim drugima. Svirala je u Carnegie Hallu u New Yorku, Salle Gaveau u Parizu, Wigmore Hallu u Londonu, a zapaženi su i njeni nastupi na festivalima kao što su Aspen Music Festival, Reingau festival i drugima.

Koncert u “Lisinskom pak, već je pomalo odisao blagdanskim ozračjem. Zagrebačka filharmonija uz Danzmayrovo dirigiranje izvela je u furioznom ritmu jedno od najpoznatijih djela Johanna Strausa ml. Ruže s juga op. 388, te 1. simfoniju u e-molu op. 39 Jeana Sibeliusa. Kakvo je raspoloženje vladalo, dvorana se lako mogla pretvoriti u plesni podij. Odlična uvertira za kraj godine i Filharmonijski bal.

PODIJELI