PODIJELI

Suvremene metode danas omogućuju da se zglobovi kuka, koljena, gležnja i ramena u potpunosti oporave!

Suvremene metode danas omogućuju da se zglob u potpunosti oporavi, zahvaljujući matičnim stanicama iz masnog tkiva pacijenta. U zagrebačkoj Poliklinici Ribnjak počeli su primjenjivati ovu najsuvremeniju metodu koja je zamjenila godinama zahtjevno operativno liječenje ugradnje umjetnog zgloba koje je bilo jedini oblik pomoći za mnoge pacijente s uznapredovanim problemima.Ove revolucionarne metode u nekim slučajevima nisu zamjena za operativni zahvat.

Vlasnik Poliklinike, dr. Milan Milošević, kaže da zahvaljujući tom biološkom liječenju mnogi pacijenti mogu izbjeći ugradnju umjetnog kuka ili, primjerice, umjetnog koljena. Ovdje ključnu ulogu imaju matične stanice iz masnog tkiva. Poznato je da matične stanice imaju sposobnost transformacije u bilo koji tip stanice u ljudskom organizmu.

U ortopediji se koristi masno tkivo pacijenta jer jedan gram masnog tkiva sadrži 500 puta više matičnih stanica od koštane srži. Uz to, matične stanice masnog tkiva stare mnogo sporije pa ne postoji ograničenje u dobi pacijenta. Nitko nije prestar za ovu metodu, objašnjava dr. Milošević.

Postupak se obavlja tako da se pacijentu liposukcijom uzme masno tkivo s područja trbuha, mehanički se filtrira te se injekcijom daje u bolesno mjesto. Matične stanice potom regeneriraju zglob. Dr. Milošević kaže da čak 90% ljudi s oštećenim zglobovima može izbjeći operaciju zahvaljujući biološkom liječenju.

Uz ovu metodu, dr. Milošević liječi oštećene zglobove i tetive autolognom kondicioniranom plazmom (ACP). Taj je način odličan za sportske ozljede, ali i za razne degenerativne promjene na kuku, koljenu ili gležnju. Postupak teče tako da se uzme krv pacijenta i centrifugiranjem se odvoji plazma. U njoj se potom vlastiti faktori obnavljanja potaknu na aktivnost i plazma se aplicira na bolesno mjesto.

Velika koncentracija faktora obnavljanja prouzročit će pojačani protok krvi na bolesnome mjestu, a time i protok korisnih tvari. Ovakvi pacijenti inače bi morali ići na dugotrajne fizikalne terapije ili operacije. Za razliku od primjene matičnih stanica iz masnog tkiva koje se daju samo jednom, metoda ACP primjenjuje se četiri puta (jednom na tjedan), a postoji mogućnost da će je trebati nakon nekog vremena ponoviti.
Koristimo inovativne metode koje se koriste u razvijenim klinikama zapadnih zemalja, imaju za konačni cilj smanjenje boli, poboljšavaju funkcionalnost i povećavaju opseg pokreta uz jednostavni kirurški zahvat nakon kojega ćete u rekordnom roku moći vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Svakako više informacija potražite na portalu Poliklinike Ribnjak – www.poliklinikaribnjak.hr.

Detaljne upute kako doći do željenog poklona prikazat će se 02.12.2017. u 00:00

PODIJELI