PODIJELI

Cijene dugoročnog najma su unatrag godinu dana porasle za najmanje 10 posto. U centru grada je gotovo sve apartmanizirano, pa je ponuda stanova za najam vrlo mala.

‘Kad sam prije četiri godine iznajmljivala svoj mali stan na Trešnjevci, 30 kvadrata, nakon objave oglasa zvalo me 20-ak ljudi. Prije nekoliko tjedana, objavila sam ponovno oglas, i ostala u šoku, jer me samo prvoga dana zvalo, bez pretjerivanja, stotinjak ljudi. Mnogi su bili spremni platiti i više od onoga što sam tražila, za šest mjeseci unaprijed, i što mi je bio najveći šok, bez da stan uopće i pogledaju!’ ispričala je jedna Zagrepčanka za Novi list.

U širem centru Zagreba više gotovo da i nema stanova za dugoročni najam – sve je otišlo u ‘apartmanizaciju’, za iznajmljivanje turistima, kojih je u gradu sve više. To je sa sobom povuklo porast cijena mjesečnog najma, i to za lošije stanove, koje nisu ‘pojeli’ apartmani, dok je bolje stanove s pristojnom mjesečnom najamninom moguće pronaći samo na periferiji grada.

Iznajmiti stan od četrdesetak kvadrata turistima, po cijeni od 40-50 eura dnevno, znači dobit oko 400 eura za samo deset dana, koliko bi u slučaju najma bila zarada za cijeli mjesec.

Koliki se turistički ‘boom’ dogodio Zagrebu, potvrđuju podaci Turističke zajednice grada Zagreba, koji kažu da je u gradu 2010. bilo 130 privatnih iznajmljivača, a danas ih je čak 1.747, dakle 13 puta više. Svake godine njihov broj raste za oko 50 posto pa danas iznajmljuju 2.804 apartmana, studio apartmana, soba i kuća za odmor. Toliki interes za turistički biznis nimalo ne čudi, budući da je i broj noćenja u privatnom smještaju od 2010. porastao čak sedam puta. U 2010. Zagreb je ostvario 54.435 noćenja u privatnom smještaju, a lani čak 377.846. Neslužbene procjene kažu da ima još najmanje 500, do tisuću neregistriranih apartmana, dakle okvirno i do 3.800 stanova manje za dugoročni najam.

 

PODIJELI