PODIJELI

Tijekom zimskog perioda koji nas očekuje iznimno je važno posebnu pozornost usmjeriti na stanje i sigurnost u prometu, zbog čega je potrebno temeljito pregledati prijevozno sredstvo.

Centar za vozila Hrvatske d.d. je stručna organizacija koja prati i organizira rad svih stanica za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj te izdaje stručne upute za obavljanje tehničkih pregleda vozila i povezanih poslova. Tehnički pregled vozila je obavezan i obavlja se svakih 12 mjeseci, a njime se dobiva uvid u eventualne tehničke nedostatke vozila, što je osobito važno u uvjetima snijega i poledice na cestama.

CVH inicijativom „Ispravno je sigurno“ želi podići svjesnost o važnosti redovnog tehničkog pregleda vozila i time povećati razinu sigurnosti na cestama, budući da nefunkcionalnost nekih dijelova koja nije lako uočljiva može dovesti do ozbiljnijih problema u vožnji. Prema statistici u Hrvatskoj gotovo svako četvrto vozilo ne prođe tehnički pregled vozila.

Analizom nepravilnosti uočenih na tehničkim pregledima u 2016. godini ustanovljeno je da listu postotaka neispravnosti na sklopovima predvodi sustav za kočenje s nešto više od 24%, a slijede ga uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, osovine, kotači, pneumatici, ovjesi itd.

Osobito je važan podatak da je istraživanje obavljeno na vozilima koja su sudjelovala u 348 prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama pokazalo kako je 12% ispitanih vozila imalo tehničke nedostatke koji su mogli uzrokovati nesreću. Upravo zato se ističe važnost tehničkog pregleda kao djelatnost od općeg društvenog interesa kako bi se osigurao promet na cestama. Tehnički pregled tako predstavlja djelatnost od općeg društvenog interesa, jer znatno doprinosi sigurnosti u prometu.

Također, od 1. siječnja 2018. u Stanici za tehnički pregled vozila moći će se obaviti svi poslovi u vezi registracije vozila (od prve registracije, preko promjene vlasništva, do odjave vozila). Registracija novog automobila značajno će pojeftiniti, budući da se ukida obaveza tehničkog pregleda za nova vozila, a smanjit će se i gužve u policijskim postajama i upravama.

Svi smo se sigurno našli u situaciji u kojoj smo morali primijeniti stečena znanja i iskustva u vožnji tijekom zimskih uvjeta.

Majicu je dobila Andrea Stanić.

Svoje podatke pošaljite na e-mail adresu [email protected]

 

PODIJELI