PODIJELI

Pijanistički genij Ivo Pogorelić, održao je koncert sa Zagrebačkom filharmonijom u petak u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” i briljantno izveo vrlo težak Chopinov 2. koncert za klavir i orkestar u F-molu op. 21.

Pogorelić je zabljesnuo daleke 1980. godine, kad mu je u domovini Frederica Chopina, u Varšavi na prestižnom Chopinovom festivalu, uskraćen ulazak u finale natjecanja. Zbog toga je svjetski poznata pijanistica Marta Argerich dala ostavku, smatrajući da je Pogoreliću učinjena golema nepravda. Taj je dogašaj uvelike odredio i usmjerio Pogorelićevu karijeru.

Tih godina Pogorelić je pokušao ostati u Zagrebu i otvoriti školu u kojoj bi podučavao mlade talente. U Zagrebu je bilo ljudi koji su mu željeli pomoći da ostvari taj san, a glavni među njima bio je Ivo Vuljević, legendarni utemeljitelj dvorane “Lisinski”, suosnivač Muzičkog bijenala i mnogočega drugog važnog za glazbeni život Zagreba i Hrvatske. Drugi čovjek koji se zdušno zalaožio za ostanak tada mladog glazbenog genija bio je i Stipe Šuvar. No, otpori su bili preveliki, čak i za tada moćnog Šuvara, a Zagreb se odrekao Pogorelića. No, to nije moglo spriječiti slavnog pijanista da ne kroči na svjetske glazbene staze slave.

U Hrvatsku se Pogorelić ipak vraćao, pogotovo u Dubrovnik, a kasnije i u Opatiju, iako ovdje razmjerno rijetko održava koncerte.

Jedan od tih bio je i ovaj koncert u Zagrebu, prvi nakon 2011. godine. Razbarušenog dječaka Ive Pogorelića koji je nekad sanjarski prebirao po klavirskim tipkama, zamijenio je seriozan izbrušeni dijamant Pogorelić. No, ostalo je ono najvažnije, a to je izuzetan pijanistički žar, nemjerljiv talent i nenadmašan Pogorelić, zasigurno jedan od najboljih svjetskih pijanista.

Pogorelića je uvijek pratio neki šušur. U samim počecima, njegovi virtuozni nastupi bili su praćeni s jednakom pažnjom kao i njegov privatni život. Nije se puno toga promijenilo ni danas, a Pogorelić i dalje svojim izvedbama izaziva provalu emocija na kojim god svjetskim podijima nastupa. Nije prestao biti ni omiljena medijska meta na raznim stranama svijeta.

Publiku u “Lisinskom” Pogorelić je zadivio i ostavio bez daha. Atmosfera u dvorani bila je estradnija nego inače, a publika netipičnija i rekli bismo opuštenija od one koja obično dolazi na koncerte Zagrebačke filharmonije. No, to nije omelo Pogorelića u njegovom ekspresivnom, i duboko emotivnom muziciranju. Nekoliko puta Pogorelić se nakon burnog pljeska i povika vraćao na pozornicu, no bisa nije bilo. Pogorelić nije nimalo ravnodušan prema Zagrebu. Kako se prisjetio, prvi njegov koncert s orkestrom bio je upravo u dvorani “Lisinski”. No, dojam je da njegov odnos sa Zagrebom ostaje ambivalentan i kontroverzan.

I jedna zanimljivost. Pogorelić je u pauzi koncerta Zagrebačke filharmonije kad se čekao njegov nastup, neuštogljeno sjeo za klavir i vježbao. I to je Pogorelić.

PODIJELI