PODIJELI

Svečanim paljenjem prve adventske svijeće na vijencu oko Manduševca na Trgu bana Jelačića, započeo je iščekivani „Advent u Zagrebu“, u sklopu kojega se do 7. siječnja 2018. samo središte grada Zagreba pretvara u pravu božićnu bajku.

Uz već popularne adventske sadržaje i lokacije, Zagreb je od sinoć bogatiji za još jednu istinsku adventsku atrakciju – KUL ADVENT, koji će se od 2. do 23. prosinca, održavati ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sve pod motom „I
kultura je Kul“!

KUL ADVENT u središte adventskih zbivanja stavlja umjetnički izričaj, onaj glazbeni, ali i likovni, a s lokacije ispred i oko Hrvatskog narodnog kazališta, tijekom trajanja premijernog izdanja ove nove manifestacije, smjenjivat će se zvuci klasičnih, jazz i soul skladbi, uz live nastupe domaćih glazbenika, nastupe
DJ-eva i neizbježne nastupe zborova, dječjih zborova i vokalnih ansambala s prigodnim božićnim napjevima i repertoarom.

Prvi dan KUL ADVENTA započeo je jučer prigodnim programom „Božić 21. stoljeća“ u kojem su se u suradnji s Muzičkom akademijom iz Zagreba, u kupoli ispred ulaza raskošno ukrašene zgrade HNK, smjenjivali mladi klasičari i vokalisti. Od 18,00 sati u KUL kupoli nastupili Istravaganti iz Umaga s programom hrvatskih i međunarodnih adventskih i božićnih napjeva. Za večernji program, koji je okupio najviše publike, pobrinule su se popularne
Gelato Sisters, koje čine Sanja i Neda Parmać te Romana Pavliša, koje su svojim originalnim izvedbama božićnih klasika, standarda swinga 30-ih, jivea i rock and rolla šezdesetih rasplesale publiku ispred zgrade HNK.

Djevojke su sinoć premijerno uživo izvele i svoj aktualni singl „Zagreb se za Božić sprema“. Kroz program KUL ADVENTA Zagrepčane i goste našega grada, među kojima su sinoć
najbrojniji bili iz susjedne Austrije i Njemačke, sinoć je proveo Ronald Braus.

Bogat kulturno-umjetnički program KUL ADVENTA nastavlja se svakodnevno od 17 do 22 sata sva do 23. prosinca.

Tako večeras, u nedjelju, 3. prosinca, od 17:00 sati građani mogu uživati u nastavku programa „Božić 21. stoljeća“, uz studente Muzičke akademije Zagreb; od 18:00 sati na scenu izlazi Mješoviti pjevački zbor „I. Kukuljević Sakcinski“ iz Zagreba, pa potom vokalne skupine „Jeka Primorje“, iz Rijeke i „Karlovčanke“, a poseban nastup imat će i zbor “Domaćigosti”.

Zbor je osnovan kao inicijativa Centra za mirovne studije, a kroz glazbeni izričaj promovira integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo. To se oslikava i kroz sam odabir skladbi koje zbor izvodi, a za večerašnji su nastup odabrali repertoar koji uključuje
sirijske, afričke, armenske i druge skladbe. Večernji program kreće od 20 sati uz Tvrtka Stipića i Tango Appassionato!
U ponedjeljak, 4. prosinca, program u 17:00 sati započinje odličnim jazz programom uz nastup Tomija Novaka & Kreše Oremuša feat. Anastasija Kapetanova, a večer će biti zaokružena uz program „Božić 21. stoljeća“.

U sklopu ovog programa, studenti Muzičke akademije počastit će nas ponovno klasičnim djelima, od baroka, klasike do jazza i božićnih evergreena.

Inače, ideja da se samo Hrvatsko narodno kazalište zajedno s prostorom oko kazališta ove godine stavi u svrhu promicanja visoke kulture, kulturnih djelatnosti i umjetnika, a sve u skladu s duhom Božića i adventskog razdoblja, inicijativa je koju je pokrenuo Grad Zagreb, zajedno s Kulturnim centrom Travno.

Uz naglasak na glazbenu, scensku, likovnu i primijenjene umjetnosti te promociju, ovom se manifestacijom želi naglasiti i značaj umjetnika kao aktivnih dionika hrvatskog društva.

Tako će, uz bogat program, u prigodnim adventskim kućicama oko HNK, već od ponedjeljka, 4. prosinca, mladi umjetnici  imati
priliku predstavljati svoja umjetnička djela, a posjetitelji će po povoljnim cijenama moći kupiti umjetnička djela kao prigodan  dar povodom Božića i Nove godine.

Cjelokupnu ponudu KUL ADVENTA zaokružuje će i posebna
gastronomska ponuda, s naglaskom na kulinarske delicije i specifičnosti kulinarske tradicije iz raznih dijelova Hrvatske.

PODIJELI