PODIJELI

Pedeseto izdanje Zlatne piruete, natjecanja ISU Challenger serije u umjetničkom klizanju, spremno je za održavanje u Ledenoj dvorani Doma sportova.

Natjecanje su na konferenciji za medije najavili predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza, Morana Paliković Gruden, direktorica natjecanja Melita Juratek Cipek, pomoćnik pročelnika za sport i mlade Grada Zagreba Milan Čolić te legende našeg klizanja, Sanda Dubravčić Šimunjak i Idora Hegel.

– Natjecanje koje je 1967. godine pokrenuto na Šalati, samo jedne godine nije održano i to ratne 1991. godine, a do danas, Zlatna pirueta izrasla je u jedno od najboljih svjetskih natjecanja u umjetničkom klizanju. Ovo je prilika da kažemo veliko hvala entuzijastima koji su prije 51 godine pokrenuli priču koja i danas traje. Ove godine, od srijede do subote, u Zagrebu će nastupiti 150 klizačica i klizača iz 33 zemlje svijeta, a svečano otvaranje natjecanja na rasporedu je u srijedu od 18 sati kada će se na ledu naći i neka od najvećih imena hrvatskog klizanja svih vremena poput Sande Dubravčić Šimunjak, Idore Hegel, Bojana Lipovšćaka, Tomislava Čižmešije i brojnih drugih – rekla je Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

U Zagrebu će biti nekoliko vrhunskih klizača, a direktorica natjecanja Melita Juratek Cipek istaknula je dvoboj bivšeg pobjednika Piruete, olimpijca Denisa Tena, i prošlogodišnjeg pobjednika i doprvaka Europe Alekseja Bičenka. Dodala je i kako će nastupiti svjetska i europska prvakinja, Elizaveta Tuktamysheva.

– Na Zlatnoj pirueti sam nastupala od 1976. do 1983. godine. Osam nastupa, 5 zlata, 2 srebra i jedna bronca skupljene su mojoj kolekciji, ali dvije medalje posebno su mi prirasle srcu. Ona prva 1976. kada nije bila zlatna, ali je bila osvojena nakon što sam tri tjedna bila u gipsu, trenirala s gipsom na ruci i odradila tu svoju prvu Piruetu i osvojila broncu. Ona druga je zapravo i moja najveća i najdraža zlatna medalja, a dogodila se na mojoj zadnjoj Zlatnoj pirueti 1983. godine kada je na natjecanje bila pozvana i tadašnja svjetska prvakinja Rosalynn Sumners i kada sam je u svom Zagrebu uspjela pobijediti zahvaljujući tada brojnoj publici koja je došla u Dom sportova i koja nas je bodrila. Nadam se da će ljubitelji klizanja prepoznati koliko je ovaj rođendan velik i doći velikom broju u Ledenu sljedećih danas – rekla je Sanda Dubravčić Šimunjak, osvajačica Zlatne piruete 1977., 1980., 1981., 1982.. i 1983. godine, a na nju se nadovezala Idora Hegel, osvajačica Zlatne piruete 2004. godine:

– Pobjeda na Pirueti je moja daleko najslađa zlatna medalja ikada. U našem gradu, pred našim ljudima… Svi dobro znaju, u bilo kojem sportu, kakva je pozadina uspjeha, koliko je truda, rada, odricanja iza sportaša. Drago mi je da ima toliko ljudi koji i dalje podržavaju moje najdraže natjecanje i drago mi je što me Hrvatski klizački savez pozvao da dođem iz Amerike gdje živim s obitelji i što mogu biti dio ovog velikog rođendana.

Nakon četiri dana natjecanja proslava ovog velikog rođendana završit će spektakularnom revijom pobjednika u subotu od 20 sati. Dnevna ulaznica stoji 20 kuna, obiteljska dnevna 50, koliko iznosi i ulaznica za reviju pobjednika.