PODIJELI

Prema novom istraživanju Njuškala u studenom, provedenom na uzorku od 160 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj su, u odnosu na prošlu godinu, rasle 2.3 posto.

Što se tiče samo stanova, rast je veći i iznosi 4 i pol posto. I dalje su cijene niže u odnosu na 2011. godinu, no primjetno je da se razlike iz mjeseca u mjesec smanjuju. Pa su tako cijene kvadrata stanova u odnosu na listopad rasle za 0,2 posto, piše Večernji list.

Cijene stanova u Zagrebu su u posljednjih 12 mjeseci rasle za gotovo 8 posto, dok su cijene kvadrata kuća rasle tek nešto više od 1 posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.765 eura, no cijene se značajno razlikuju po kvartovima.

Tako, primjerice, cijena kvadrata stana na Vrbiku iznosi 1782 eura i u posljednjih godinu dana zabilježila je rast od 2,84 posto. Za kvadrat stana na Jarunu morat ćete pak prosječno izdvojiti 1768 eura što je gotovo 10 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Prosječne cijene stanova na Laništu su u prošlih 12 mjeseci rasle za 14,37 posto i sada ona iznosi 1695 eura, što je za 75 eura više od prosječne cijene kvadrata stana na Trnju, u kojem je zabilježen pad cijena u posljednjih 12 mjeseci za 3 posto.

Najpovoljnije prosječne cijene stanova kreću se nešto niže od 1.000 eura po kvadratu i nalaze se u kvartovima Kozari put i Brezovica.

Zanimljivo je za usporediti dva susjedna kvarta, Sopot i Siget. Naime, u Sopotu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1430 eura i u posljednjih 12 mjeseci tamo je zabilježen rast za gotovo 7 posto. U susjednom Sigetu prosječna cijena stana niža je za 87 eura od Sopota i u posljednjih 12 mjeseci bilježi pad od 1,2 posto, piše Večernji list.

PODIJELI