PODIJELI

Mihael Zmajlović, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, nije imao opravdanih razloga odgoditi posljednju, 4. sjednicu, zakazanu za srijedu, 29. studenoga, a nije postupio ni u skladu s Poslovnikom iste, objavilo je Ministarstvo uprave u obrazloženju koje je poslalo strankama koje su poslale zahtjev za provođenje nadzora oko odluke o odgodi.

Zahtjev su poslali Klub članova Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, te Zajedničkog kluba članova HDZ-a. HSLS-a i HSU Županijske skupštine Zagrebačke županije, nakon što je Zmajlović (SDP) sat i pol prije početka, odgodio skupštinu na kojoj se trebalo raspravljati o proračunu za 2018., najvjerojatnije kako ne bi na istoj bio smijenjen.

U četvrtak, 30. studenoga. Županijski odbor HDZ-a Zagrebačke županije poslao je priopćenje medijima u kojem tvrdi da su predali zahtjev za opoziv Mihaela Zmajlovića (SDP), predsjednika Skupštine Zagrebačke županije, i da su to potkrijepili potpisima 26 od ukupno 51 vijećnika.

Nakon lipanjskih izbora, većinu u Skupštini Zagrebačke županije s 26 vijećnika činili su HSS (9), SDP (8), MOST (4), HNS (2), HSU (2) i Laburisti (1). Do novog odnosa snaga došlo je kada je Jasminka Mataušić odlučila napustiti HSS.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, je zajedno sa Zmajlovićem održao konferenciju za medije na kojoj su obojica tvrdili kako njihova koalicija ima većinu u Skupštini. Napomenuli su i kako HDZ kupuje vijećnike u županiji nudeći im zapošljavanje u državnim institucijama, ali i novac. Beljak je od Mataušić zatražio i da vrati mandat, pozivajući se na njenu kršćansku savjest.

U dopisu Ministarstva, potpisanog od ministra Lovre Kuščevića, između ostalog, piše:
“… ovlast sazivanja i predsjedanja sjednica ne može biti predmetom eventualne zloupotrebe na način da se predstavničko tijelo onemogući u svom radu.
Ostajući pri svemu prethodno rečenom, dodatno napominjemo da prilikom odgode sjednice predsjednik Županijske skupštine nije naveo točno određeni dan i sat kada će se odgođena sjednica naknadno održati.
Imajući u vidu činjenicu da je jedna od točaka dbevnog reda bio Prijedlog proračuna, a čije donošenje je sukladno posebnim propisima vezano rokom (naime, proračun za narednu godinu potrebno je donijeti do konca tekuće godine), mišljenja smo da je zbog važnosti odlučivanja po predmetnom pitanju bilo potrebno jasno odrediti dan i vrijeme kada će se održati odgođena sjednica…”