PODIJELI

Bista Ive Lole Ribara, postavljena prije dva mjeseca na križanju Selske ceste i Prilaza baruna Filipovića u Zagrebu ostat će i dalje na svom mjestu, odlučila je u ponedjeljak zagrebačka Gradska skupština.

Naime, sa 16 glasova za, 15 protiv i 10 suzdržanih gradski zastupnici su odbili prijedlog Neovisnih za Hrvatsku koji su tražili da se bista makne tvrdeći da je postavljena mimo procedura. Iako su za to glasali iz Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, to nije bilo dovoljno da se izglasa uklanjanje narodnog heroja.

HDZ spasio Ribara

Potporu nije dao HDZ, koji je bio suzdržan, kao što je to najavio prije sjednice skupštine njezin predsjednik Andrija Mikulić (HDZ) koji je rekao da klub HDZ-a neće sudjelovati u ideološkom prepucavanjima jer se od toga ne živi bolje u Zagrebu. Dodao je su građani birali gradske zastupnike da rješavaju komunalne probleme, kao što je pitanje azbesta i dječih vrtića, a ne da se bave ideološkim temama.

Na upit da je upravo HDZ još 1996. godine uklonio bistu koju je Bandića prije dva mjeseca vratio na isto mjesto, Mikulić je rekao da je suzdržanost od ove teme čvrst stav kluba HDZ-a, a da ukoliko se promijene okolnosti u vladajućoj koaliciji, sjesti ćemo i razgovarati.

Hasanbegović je kazao da ovo nije njihov poraz, već moralna pobjeda. Dodao je da je njihov prijedlog utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti procedura, te ćemo ga za tri mjeseca ponovno staviti na dnevni red pred Gradsku skupštinu i zastupnici će se ponovno izjasniti.

Uz to, Hasanbegović je kazao da je ovaj prijedlog sad srušila neobična ad hoc ideološka koalicija HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte. Svi zastupnici su imali moralnu obvezu izjasniti se o našim neoborivim argumentima. Svi oni koji će se nakon ovoga pozivati na kršenje zakonitosti procedura bit će politički licemjeri.
Upitan je li na ovaj način došlo do raskola u vladajućoj koaliciji, on tvrdi da to nije tako. ‘Koalicija nije ugrožena’.

Tanki živci

Prije napetog glasovanja, zaiskrilo je između Mikulića i zastupnika SDP-a Zvane Brumića oko kvoruma, jer elektroničko logiranje nije išlo kao podmazano, a to je očigledno nakon tri dan zasjedanja ‘stanjilo živce’.

SDP-ov gradski zastupnik Rajko Ostojić ustvrdio je da inicijativa nije prošla zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini, ali da se cirkus u Zagrebu nastavlja, iako je vrijeme Adventa, Bandić nastavlja s cirkusom. Postavio je bistu Ive Lole Ribara prije dva mjeseca, a onda je uputio prijedlog da se bista skine, da se započne postupak skidanja te biste. Ne zna se tko pije, ali se zna tko plaća – građani Zagreba. No, nadam se da je ovo početak kraja jedne trgovačke koalicije koja je bila ucjenjivačka, koalicije bez strategije, taktike i vizije’, kazao je Ostojić.

Upitan kako komentira da je utvrđeno da je bista postavljena protivno pravilima i da su zapravo glasali za to da ostane nešto što je nelegalno, Ostojić je kazao da sve nadležne gradske službe, gradonačelnik Bandić i njegova zamjenica vrlo jasno kažu da je napravljeno sve po zakonu, za razliku od Hasanbegovića koji kaže da je to bezakonje.

‘Ili je po zakonu ili je bezakonje. Nevjerojatno je da dvije strane koje oprečno tvrde dođu s istim prijedlogom da se to ukine. To graniči sa zdravim razumom’, naveo je Ostojić i dodao da mu je žao  Bandića jer ‘nadgradonačelnik Hasanbegović daje imena i trgovima i ulicama. Mogao je bar zelene površine ostaviti gradonačelniku’.

Anka Mrak Taritaš, pak, ističe da je nova situacija u Gradskoj skupštini da gradonačlenik, kojeg nije bilo u Starogradskoj vijećnici, nešto predlaže, a da zastupnici i iz njegova kluba zastupnika to ne prihvaćaju. Sad se vidi da gradski proračun ne može biti jedina okosnica suradnje vladajuće koalicije.

PODIJELI