PODIJELI

Zagrebački holding od siječnja sljedeće godine ostat će bez podružnica ZET i Zagrebački velesajam.

Ta dva gubitaša na tržištu će nastupiti kao samostalni poduzetnici u vlasništvu Grada Zagreba.

Radnici ovih podružnica trebali bi zadržati sva materijalna prava iz Kolektivnog ugovora. Materijalna prava izgubit će nakon što prođe godina dana od izdvajanja iz Holdinga, nakon čega bi trebali započeti pregovore s Gradom oko vlastitih Kolektivnih ugovora.

No, čini se kako su posljednjih dana strasti uzavrele na relaciji gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga, Ana Stojić Deban i ZET-Zagreb Sindikat vozača i prometnih radnika.

Naime, početkom prosinca ZET-ovci su osim plaće dobili i novac povodom Sv. Nikole za djecu starosti do 15 godina te regres u iznosu od 2.884,87 kuna od čega je 2.500 kn neoporezivo.

Sada su kamen spoticanja božićnice.

Gradonačelnik Bandić je 7. prosinca uputio dopis predsjednici uprave Zagrebačkog holdinga u kojem joj je skrenuo pažnju da se ‘unatoč visokom iznosu prihoda koje Zagrebački holding d.o.o. ostvaruje od operativnih prijenosa sredstava iz proračuna Grada Zagreba, tijekom 2017. godine bilježi narušavanje financijskog poslovanja Društva.’

Naveo je kako je u prvoj polovici ove godine brutto dobit Holdinga manja za čak 132,3 milijuna kuna u odnosu na isti period 2016. godine.

U dopisu je istaknuo i kako je ‘zabrinjavajuć i nastavak trenda ostvarivanja nepovoljnih financijskih rezultata i tijekom trećeg kvartala 2017. godine tako da i prve projekcije procjene ostvarenja za ovu financijsku godinu pokazuju da će Društvo iskazati gubitak.’

Zbog svega navedenog, Bandić je mišljenja kako je isplata božićnice u iznosu od 2.884 kune, a u istom iznosu je već isplaćen regres, ‘nedostatak odgovornosti u odnosu na uvjete i opću financijsku situaciju u kojoj djeluju ZGH i Grad Zagreb.’

Podsjetio je i kako je za zaposlenike u gradskim upravnim tijelima i drugim trgovačkim društvima i ustanovama čiji je osnivač Grad Zagreb, predviđen regres i božićnica u iznosu od 1.250 kuna, pa je stoga ‘krajnji trenutak da se stvore preduvjeti za smanjenje iznosa božićnice.’

Dodao je i kako je božićnica od gotovo 3.000 kuna daleko iznad mogućnosti Društva, ali i prosjeka na ime božićnice koji se isplaćuju u Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Posted by Tomislav Stojak on Dienstag, 12. Dezember 2017

 

Posted by Tomislav Stojak on Dienstag, 12. Dezember 2017

S takvim stavom se nikako ne slaže Sindikat vozača ZET-a i još šest sindikata.

Oni su također upravi Holdinga uputili svoj stav u kojem zahtijevaju isplatu božićnice u punom iznosu od 2.884 kune i to do 20. prosinca s obzirom da im to jamči kolektivni ugovor. U suprotnom najavljuju tužbu.

POSLANO ZGHKako smo i najavili Upravi ZGH je poslan stav sedam sindikata u slučaju ne isplate božićnice u cijelosti od 2884,80.

Posted by ZET- Zagreb Sindikat vozača i prometnih radnika on Mittwoch, 13. Dezember 2017

PODIJELI