PODIJELI

Dvojica učenika zagrebačke Osnovne škole Jure Kaštelana mjesecima teroriziraju kolege, no unatoč poduzetim svim pedagoškim mjerama, čini se kako im nitko ne može stati na kraj.

Riječ je o učenicima viših razreda, a sve je prošlog mjeseca kulminiralo kada je otac jednog od učenika koji trpi svakodnevno nasilje odlučio uzeti stvar u svoje ruke, te je navodno izudarao zlostavljače, zbog čega je i prijavljen policiji.

Incident je za 100posto.hr potvrdio i sam otac, rekavši kako više nije znao što učiniti kako bi zaštitio svog sina, inače odličnog učenika, koji se kući redovito vraćao s masnicama, ozljedama ili u suzama.

‘Pokušali su ga zapaliti’

“Zlostavljanje mog djeteta traje već više od godine dana. Riječ je o dvojici učenika, mlađem i starijem, koji maltretiraju cijelu školu. Mom sinu pokušali su upaljačem zapaliti kosu. Više su mu puta podmetnuli nogu na stepenicama, pa je pao i zaradio hematome. Tuku ga, pljuskaju i muče svakog dana. To je sustavno zlostavljanje. Više puta sam odlazio razredniku, bio sam i kod pedagoga, molio sam ih da se taj slučaj riješi. No, ništa se nije dogodilo. Tražio sam da mi omoguće sastanak s roditeljima te djece, kako bismo mi roditelji vidjeli što možemo poduzeti, no u školi su mi rekli da to nije moguće, jer je praksa da škola rješava takve situacije pojedinačno sa svakim roditeljom”, kazao je za 100posto otac maltretiranog djeteta.

Otprilike prije mjesec dana nasilni je dvojac ponovno nasrnuo na njegovog sina. Tada su ga toliko izudarali da je morala intervenirati i policija koju je pozvala škola. Dječakov otac tada je dobio poziv iz škole da dođe po svoje dijete, a isti su poziv dobili i roditelji nasilnih učenika. Oni su već otišli kući kada je otac došao po svog sina. No, po izlasku iz škole, ponovno su susreli nasilnike koje obitelj, očito, nakon incidenta nije zadržala doma. Ogorčeni roditelj priznaje da je bilo kontakta s dvojicom nasilnika, no odlučno tvrdi da ih nije tukao.

Otac na obavijesnom razgovoru

“Pokušali su pobjeći kada su me vidjeli i ja sam ih primio za jakne. Samo sam jednom od njih strgnuo kapu s glave i bacio ju. Nisam ih udario. Pitao sam zašto maltretiraju moje dijete. Priznali su mi da su ga pokušali paliti upaljačem, rekli su da je to bilo bezazleno, da su mu samo malo zapalili dlačice na vratu. I to je sve što se dogodilo”, kaže otac koji je potvrdio da je zbog tog incidenta bio i na obavijesnom razgovoru u policiji.

Ravnatelj OŠ Jure Kaštelana Krešimir Supanc potvrdio je da je tog dana u školi dva puta morala intervenirati policija. Kaže kako je najprije pozvana zbog tučnjave učenika. Drugi incident zbio se kasnije, nakon što su učenici, ističe ravnatelj, s obitelji poslani doma, no vratili su se u krug škole. Oni su tada utrčali u školu i prijavili da ih je napao otac učenika, pa je opet došla policija. Škola je policiji predala snimke nadzornih kamera, no na njima se ne može jasno vidjeti je li roditelj udarao dijete.

U zagrebačkoj policiji potvrdili su incident koji se zbio 3. studenog. Kažu kako su samo u studenom u OŠ Jure Kaštelana zbog spomenute dvojice učenika morali tri puta intervenirati. U posljednjem slučaju protiv njih su podnijeli Posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu za mladež. Otac je, pak, također ‘zaradio’ izvješće zbog fizičkog napada, no u prijavi se ne spominju udarci već samo naguravanje.

Žrtve trebaju ‘biti strpljive’

100posto.hr neslužbeno doznaje kako je škola početkom studenog donijela odluku da se nasilni dvojac udalji s nastave, odnosno, da ih se premjesti u neku drugu školu. Riječ je o učenicima koji dolaze iz nesređenih obitelji, gdje su u jednom slučaju oboje roditelja alkoholičari, a u drugom brigu o djetetu vodi djed koji dječaka sili i na rad – prodaju po naselju. Škola je upoznata i da je jedan od učenika opetovano bio pozitivan na THC, aktivni sastojak marihuane, a pojavile su se i informacije da su uključeni u dilanje marihuane po školi.

Reagiralo je i Vijeće roditelja koje je održalo sjednicu.

“Učenici i roditelji bi trebali prijavljivati djela nasilja i školi (kako bi bili upoznati s time što se događa) i policiji. Što više bude prijava i prijava nasilja i traženja zaštite od policije, očekujemo da bi i oni bili aktivniji u pružanju te zaštite. U svakom slučaju, iako nasilnici svojim ponašanjem stvaraju nove nasilnike (jer će ti slabiji naći slabije od njih samih da iz zlostavljaju kako bi se osjećali bolje), poziva se na strpljenje i prepuštanje sustavu”, stoji u zaključku sa sjednice Vijeća roditelja.

Nijedna škola ne želi ih primiti

Škola je upoznata sa svim tim problemima, no zapravo nema načina da ih riješi. Problem je, naime, što nijedna druga škola ne želi uzeti nasilnike u svoje redove. Kako je u Hrvatskoj osnovnoškolsko obrazovanje obavezno, škola im ne smije uskratiti nastavu sve dok se ne nađe druga škola koja ih je voljna primiti. Očajni profesori pitaju se znači li to da će 500 učenika morati trpjeti nasilje još dvije godine, dok nasilnici ne završe 8. razred.

Sada je na potezu Grad Zagreb, čiji Ured za obrazovanje mora donijeti odluku što sa nasilnicima. No, čini se kako je riječ o slučaju u koji bi se trebale uključiti i druge službe, uključujući centre za socijalnu skrb. Jer, premještaj u druge škole znači samo da će se nasilje premjestiti na neku drugu lokaciju, a ne biti trajno riješeno. U školi doznajemo i kako je dvojac, otkako su “izbačeni” iz škole, a i dalje tamo dolaze, u posljednje vrijeme postao još nasilniji jer tek sada, kažu naši sugovornici, “vide da mogu što hoće”, piše 100posto.hr.

PODIJELI