PODIJELI

I ove godine, 24. godinu zaredom, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju ‘Mir i dobro’ vezanu za uporabu pirotehničkih sredstava tijekom predblagdanskog i blagdanskog razdoblja.

Akcija započinje 15. prosinca 2017. i završava 8. siječnja 2018.

Kao i prethodnih godina veći broj građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme će nabavljati pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali može se očekivati i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

Također, ove je godine stupio na snagu i novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je donio bitne novine vezane za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava o čemu je izvijestila Snježana Bagarić, voditeljica Inspekcije proizvodnje i prodaje eksplozivnih tvari.

Veće kazne

Pa tako, unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika, nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i novim Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koji u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Jedna od novina je i zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije III, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.).

Važno je napomenuti i da su novim Zakonom povećani iznosi novčanih kazni koji sada iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2017. do 1.1.2018., a upotrebljavati od 27.12.2017. do 1.1.2018.

Djeci najčešće stradaju lice, oči i šake

Prim. Dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb iznio je podatke kako je u porastu ozljeđivanje djece predškolske dobi, mlađe od šest godina, a najčešće su ozlijede lica, očiju i šaka koje variraju od lakših do vrlo ozbiljnih ozljeda koje ostavljaju trajne posljedice. Najmlađi pacijent koji je primljen u njihovoj bolnici radi ozljede od pirotehničkog sredstva, ranijih godina, bio je mlađi od jedne godine. Također je iznio da osim samoozljeđivanja djeca, ali i građani mogu postati kolateralne žrtve kada djeca iz zabave bace pirotehničko sredstvo u skupinu učenika ili građana te dođe do zapaljenja odjeće ili direktnog ozljeđivanja.

Unatoč upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti tijekom prošlogodišnje operativne akcije ‘Mir i dobro’ koja se provodila u razdoblju od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine utvrđeno je da su 34 osobe ozlijeđene, od kojih je 8 zadobilo teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je 21 dijete, od kojih pet teško. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je 59 komada raznog oružja, 3.692 komada streljiva raznog kalibra, 6,3 kilograma eksploziva, 280 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.), te 13.858 komada raznih pirotehničkih sredstava.

S obzirom na sve navedeno pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić uputio je, u ime policije, apel svim roditeljima, ali i svima ostalima da ne daju djeci da upotrebljavaju pirotehnička sredstva jer ona nisu igračka i mogu utjecati na ostatak njihova života.

PODIJELI