PODIJELI

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović s najbližim suradnicima održali su povodom aktualne političke situacije u Zagrebačkoj županiji u četvrtak konferenciju za novinare u sjedištu Zagrebačke županije.

Župan Kožić je kazao da HDZ mjesecima rovari i kupuje pojedine županijske vijećnike HNS-a koji su izdali našu koaliciju (HSS-SDP-HNS-Laburisti) koja je u svibnju ove godine na lokanim izborima, voljom većine građana, pobijedila već u prvom krugu. Dodao je da HDZ u medijima uporno ponavlja da imaju većinu u Zagrebačkoj županiji, možda i imaju, ali je stečena na nelegitiman način, ali vlast u Zagrebačkoj županiji, nemate, poručio je županijskom HDZ-u najdugovječniji župan.

Politička trgovina

Kožić je istaknuo da se Zagrebačka županija često spominje u medijima u posljednje vrijeme, ali se ne govori o projektima i novim školama, već o političkoj trgovini koja nagriza legalne parlamentarne izbore i vjeru građana čije smo povjerenje zadobili. Osuđujem sve one koji žele izigrati demokratsku volju birača, kazao je župan.

Prema Kožićevim riječima, prema podacima DSZ-a, Zagrebačka županija bilježi najveći rast u Hrvatskoj od 10,30 posto. Nadalje, prema novom indeksu razvijenosti županija, Zagrebačka je županija svrstana u skupinu najrazvijenih gdje su još Grad Zagreb, Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija.

Osim toga, Kožić je podsjetio na izglasani županijski proračun za 2018. godinu od 362,6 milijuna kuna što jer rast od 4,8 posto u odnosu na ovu godinu. Dakle, građani od nas očekuju razvoj i rast i nadalje, a ne stagnaciju.

Zmajlović je kazao da je od lipnja ove godine HDZ pokrenuo hibridni rat u župniji, kako to vole sami kazati, jer su treći put uspjeli preoteti jednog županijskog vijećnika čija je tvrtka u problemima, a koji je još do nedavno govorio protiv HDZ-a. Naravno, pratiti ćemo razvoj situacije i sve prijaviti nadležnom DORH-u.

HNS izdao birače

Predsjednik Županijske skupštine rekao je da njegova funkcija nije bitna, već naši projekti i sugrađani, ali da je HNS prevario birače jer su na lokalne izbore išli s lijevom koalicijom, a prvom prilikom su prešli na desnu stranu političkog spektra. HNS učestalim mijenjanjem strana, kaže, pokazuje da mu nije stalo do stabilnosti i obrazovanja za koje se toliko zalaže na nacionalnoj razini.

Zmajlović je naveo primjer postupanja HNS-a u Velikoj Gorici, gdje je bio protiv HDZ-ova gradonačelnika Barišića, a u utorak će na županijskoj skupštini, glasovati upravo za HDZ!? On je pozvao sve stranke da ne budu smokvin list trgovačkoj koaliciji.

S druge strane, nova većina u zagrebačkoj Županijskoj skupštini (HDZ-HSLS-HSU te Klub članova Milan Bandić 365-Stranke rada i solidarnosti) oglasila se pripoćenjem u kojem između ostalog pozivaju da u skupštinu Zagrebačke županije potrebno vratiti zakonit rad. Osim toga, prilažu potpise 26 članica i članova Županijske skupštine za sazivanje sjednice Županijske skupštine, a čijim dnevnim redom je predviđeno i razrješenje predsjednika županijske Skupštine Mihaela Zmajlovića.

Podsjetimo, još ranije Ministarstvo uprave je nakon provednog nadzora utvrdilo da 4. sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, nije trebala biti odgođena za što nije bilo opravdanih razloga te da njezin predsjednik nije postupio u skladu s Poslovnikom Županijske skupštine.

PODIJELI