PODIJELI

Nostalgičari, pogotovo oni malo stariji, sa sjetnim će se uzdahom prisjećati, a oni mlađi sa zanimanjem otkrivati dobre stare ’80-e u prostoru novootvorenog muzeja Zagreb 80’s Museum.

Muzej je smješten u stanu na prvom katu zgrade u Radićevoj ulici 34, a vjerno dočarava život tipične zagrebačke obitelji ’80-ih godina prošlog stoljeća. Izloženi su predmeti stari više od 30 godina, ali je koncept muzeja posve suvremen i u skladu s najnovijim muzealnim trendovima.

To nije klasičan muzej, kako vole istaknuti njegove osnivačice i vlasnice, Ksenija Babić i Anastasija Knežević, s konopcima i staklom koji priječe pristup izloženim predmetima i vodičima koji objašnjavaju izloške. Muzej je interaktivan, svaki se izloženi predmet može dotaknuti, isprobati i tako uistinu osjetiti kako se živjelo ’80-ih.

Stan radničke obitelji

– Uredili smo stan onako kako je u to vrijeme živjela prosječna zagrebačka radnička obitelj. Stan ima šest prostorija, od dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice do spavaće i radne sobe te igraonice – kaže Ksenija Babić koja nas je provela izložbom. – Kolegica i ja često smo putovale Europom i uvidjele da gotovo svaki europski grad ima neki muzej o prošlosti. Odlučile smo nešto slično napraviti i u Zagrebu, ali na interaktivan način kako bi svaki posjetitelj mogao dirati izloške, otvarati ormare, isprobavati odjeću, sjesti u fićeka ili na motor Tomos, dakle, osjetiti i doživjeti to doba.

Zbirka je nabavljena na cijelom području Hrvatske, pa iako su štošta prikupile upravo na zagrebačkom Hreliću, po poneki dobro očuvan predmet iz ’80-ih Ksenija i Anastasija znale su potegnuti i do Rijeke i Splita, a neke su stvari stigle i iz Dubrovnika. Dobar su im izvor bili i kolekcionari, a predmete su skupljale čak godinu dana. Naime, uvjet kupnje bio je da predmet mora biti izvrsno očuvan, a ako je riječ o aparatu, i da besprijekorno funkcionira.

Tako posjetitelj može iz ormara izvući kultnu mušku jaknu s dobro podstavljenim ramenima i fotografirati se u stilu ’80-ih. Za dobar štimung posjetitelji po svojoj volji odabiru neku od ploča megapopularnih pjevača, pa su i naš posjet muzeju pratili zvuci tadašnjih hitovi Zdravka Čolića i Nede Ukraden.

– Uložile smo mnogo energije, snage i vremena da prikupimo ovakvu zbirku i nadam se da će se svidjeti našim posjetiteljima – kaže Ksenija. – Željeli bismo privući nostalgičare. Zlatne ’80-e su u modi, to je svjetski trend. Želimo privući mlade ljude da vide kako se tada živjelo i o čemu im to mame i tate ili bake pričaju.

Obnažene ljepotice iz 80-ih

Jedan od najatraktivnijih izložaka je žuti fićo, u to vrijeme jedan od najomiljenijih i najdostupnijih modela vozila. Zastava 750, kako je službeni naziv popularnog fiće, obično je bio prvi auto koji bi obitelj kupila. Iako Ksenija ne otkriva gdje su ga i kako nabavili, kaže da ga je teško pronaći jer je vrlo tražen među kolekcionarima pa mu je i cijena porasla. Dakako, nijedan posjetitelj ne propušta priliku napraviti selfie u fići. Za uspomenu na retro-izložbu posjetitelji muzeja mogu kupiti mini modele fiće, posebno rađene za muzej. Osim fiće, kupiti se može i retro kalendar s fotografijama – koje, zamislite, nisu retuširane niti obrađene u Photoshopu – tadašnjih obnaženih ljepotica.

– Dobro se sjećam tog razdoblja. Zanimljivo je prisjetiti se tih vremena. Čak sam prepoznala jednu društvenu igru kakvu smo imali i mi doma – kaže Dubravka Sukser, koja je izložbu posjetila sa svojom 22-godišnjom kćeri Nikom, koja je oduševljena izložbom. – Za muzej sam doznala preko interneta i odmah pohrlila jer baš volim to razdoblje, a i roditelji su mi o njemu pričali – kaže Nika.

Google 80-ih

U muzeju je mnoštvo detalja koji privlače pozornost, poput plinske maske i kompleta za prvu pomoć koji su mnogi u to doba dobivali u sklopu sustava općenarodne obrane i civilne zaštite. Stariji će posjetitelji prepoznati barem poneki predmet, poput budilice, posuđa ili digitrona. Zanimljivo je vidjeti i jedan od prvih mobitela iz 1984., takozvanu ciglu, koji je u vrijeme kada se pojavio stajao 4000 dolara. Tu je i legendarna knjiga „Tisuću zašto, tisuću zato“, neka vrsta onodobnog Googlea, iz koje su djeca tada doznavala štošta što ih je zanimalo.

Posebnu pozornost privlači igraonica s različitim društvenim igrama i prvim računalom Commodore, a posjetitelji mogu i pregledavati zbirku dijapozitiva. Ukratko, u ovoj retro šetnji možete ostati onoliko koliko želite. Još danas u ovaj neobični muzej možete po promidžbenoj cijeni od 30 kuna (redovna cijena ulaznice je 40 kuna), a ako muzeju donirate neki zanimljiv i uščuvan predmet iz tog doba, osigurat ćete svojoj obitelji besplatan posjet.

(Mirela Drkulec Miletić)

 

PODIJELI