PODIJELI

U moru zagrebačkih adventskih zbivanja jedna je priredba ostala neprimijećena, ali svaki od dvjestotinjak gledatelja otišao je s nje srca puna topline, s uvjerenjem da je svijet unatoč mnogim problemima ipak lijepo mjesto za življenje.

Kako se od tradicionalnog školskog koncerta može napraviti izvanserijska priredba pokazao je nedavni božićni koncert Privatne glazbene škole Glazbaonica Ljubav u Muzeju Mimara. Već sam početak bio je neočekivan: gosti koncerta – članovi zbora „Hrabrice“ iz Doma za djecu u Nazorovoj nastupili su s neobičnom glazbenom točkom u kojoj su uz pomoć svoje voditeljice publici ispričali kako je nastala poznata pjesma „Zvončići“( „Jingle bells“) američkog skladatelja Jamesa Pierpointa.

I u nastavku je uobičajeni glazbeni program (red klavirista, red violinista, red gitarista…) bio „prošaran“ kratkim i simpatičnim nastupima malih predškolaca, polaznika Glazbenh animacija. Oni su, opet uz pomoć učiteljice i uz minimum rekvizita, pokazali, ispričali i otpjevali što se u noći kad dolazi sveti Nikola dogodilo jednoj nestrpljivoj čizmici, zatim kakve veze ima guma za žvakanje i Mozartova pjesma o blistavoj zvijezdi te kako nagovoriti Božić da bude bijeli Božić. Ova potonja pjesma proslavljenog dvojca Britvić – Runjić izvela je na scenu sve učenike i nastavnike škole, a u pjevanju refrena pridružila im se i publika pa je iznimno akustična dvorana na drugom katu Muzeja odjekivala od skladnih akorda.

Oni koji su nazočili svim dosadašnjim koncertima Glazbaonice Ljubav kažu da je u toj školi svaki koncert originalan na svoj način, i to ponajviše zahvaljujući nastupima polaznika Glazbenih animacija, koje okupljaju djecu od četiri do sedam godina, s ciljem da ih se senzibilizira na klasičnu glazbu i potakne na muziciranje i glazbeno stvaralaštvo. I doista, kada prisustvujete barem jednom satu Glazbenih animacija, stječete dojam da učenje može biti čista radost i da je škola ugodno mjesto druženja i stjecanja novih znanja i vještina. Stoga nije čudno što je utemeljiteljica i ravnateljica Glazbaonice Ljubav Petra Gudelj ljetos dobila poziv da nastupi na konferenciji o predškolskom odgoju na američkom sveučilištu Harvardu.

Tema njezina izlaganja bilo je pripovijedanje kao način motivacije da se djecu „zaljubi“ u glazbu. A da riječ ljubav u glazbenoj školi Petre Gudelj nije samo lijepa riječ moglo se iščitati iz svake točke na božićnom koncertu u Mimari – iz ulaska djece na pozornicu, iz njihova sučeljavanja s nezaobilaznom tremom, iz posvećivanja pažnje svakom djetetu, iz nehinjene radosti koja je izbijala iz svakog nastupa, iz zajedničke pjesme učenika i učitelja. Zato u ovoj petoj godini postojanja poželimo Glazbaonici Ljubav još mnogo plodnih godina u njezinu daljnjem djelovanju.

PODIJELI