PODIJELI

Gomilu hrane koja vam je ostala od Božića možete u potpunosti iskoristiti, ako je pravilno čuvate u hladnjaku ili zamrznete.

Za hranu su najsigurnija od dva do četiri Celzijeva stupnja. Ako se temperatura mijenja i nije stalna, to će utjecati i na svježinu te rok trajanja hrane. Tome može biti uzrok i pretrpavanje hladnjaka, koje vodi otežanom i neravnomjernom cirkuliranju hladnog zraka, nužnom za pravilno očuvanje hrane.

Pri spremanju u hladnjak sve što možete poklopite, zatvorite u plastične posude ili zamotajte u aluminijsku foliju. Tako neće poprimiti miris ostale hrane, osušiti se i brzo pokvariti. Posude je bolje držati jednu pokraj druge kako bi zrak cirkulirao, piše 24sata.

Hrana može potrajati i do tjedan dana ako je čuvate u hladnjaku i u dobro zatvorenim ili vakumiranim posudama.

Svježe meso je dobro držati odvojeno od suhomesnatih proizvoda i hrane spremne za jedenje kako biste izbjegli mogući prijenos bakterija.

Svu kuhanu hranu stariju od dva sata, bilo da je prije toga stajala u hladnjaku ili zamrzivaču, podgrijte do vrenja kako bi se termički dobro obradila. Pri tome je važno da se jelo ravnomjerno podgrije pa je povremeno promiješajte ili protresite posudu.

Pečeno meso

Izrežite ga na komadiće ili kockice te iskoristite za varivo. Možete ga dodati na kraju variva od mahuna, graška, kelja ili kupusa.

Iskoristite ga za umake. Pripremite umak na uobičajen način i pred kraj dodajte komadiće mesa te kuhajte još 10-ak minuta kako bi se ugrijalo i stopilo s ostalim namirnicama. Koristite ga za pire krumpir, tjesteninu, kus-kus ili rižu.

Koristite ga za rižota. Pripremite sve sastojke na uobičajen način te pred kraj dodajte komadiće mesa.

Suhi i kremasti kolači

Suhi kolači mogu stajati cca dva tjedna u limenim, dobro poklopljenim posudama. Bez obzira što ste ih iznijeli za Božić, pokrijte ih prozirnom folijom dok stoje na stolu. Ostatak spremite u limene kutije i vadite malo po malo.

Kremasti kolači s jajima mogu stajati par dana u frižideru, ali nipošto ih nemojte dugo držati na sobnoj temperaturi. Nakon 3-4 dana ih obavezno bacite.

Torte s biskvitima možete i zamrznuti. Imajte na umu da ćete time izgubiti dio okusa, ali ako vidite da je nećete moći pojesti, možete je na taj način spremiti. Odrežite određenu količinu i zamrznite u više dijelova, ako mislite da ćete je tako bolje iskoristiti, piše 24sata.

PODIJELI