PODIJELI

Čudan je taj zapad Zagreba. Hrvatskom nogometu daje dosta, a ne traži puno zauzvrat. Primjerice, jedne Ponikve, ponos Gajnica i Stenjevca (teren je u Stenjevcu, a srce je Gajničko), dale su stalnog hrvatskog reprezentativca i nekadašnjeg kapetana Dinama, Milana Badelja. Iz Gajnica je i trenutni kapetan Dinama Domagoj Antolić. I on je počeo igrati nogomet u Ponikvama.

Teren uz Aleju Bologne nedvojbeno je jedan od legendarnijih u Zagrebu. Igrala se na tom terenu i 2. HNL prije gotovo dva desetljeća. Ponikve su od tada pale u niže nogometne rangove i životarile kao i većina ‘kvartovskih’ klubova u Zagrebu. Ponikve su prije 17 godina ispale iz treće lige i svake godine najavljuje se povratak.

No, ova bi godina mogla biti ta, jer se ovih dana na zapadu Zagreba opet stvara lijepa nogometna priča. Pod vodstvom trenera Hrvoja Pipinića, koji je ujedno i predsjednik kluba, Ponikve su na pragu plasmana u 3. HNL zapad. Na sredini sezone 4. Nogometne lige Središte Zagreb, popularni Gajničari na vodećoj su poziciji sa šest bodova prednosti ispred drugoplasiranog Jaruna.

Još impresivnije izgleda gol-razlika koja je trenutno na +26 (Jarun na +14) i činjenica da su Ponikve izgubile samo dvije utakmice i jednom odigrale neriješeno, a ostvarile čak 12 pobjeda u dosadašnjem toku sezone.

Predsjednik-trener Pipinić itekako je zadovoljan rezultatima svoje momčadi:

– Ovaj uspjeh nije došao preko noći. Već smo prošle sezone znali da imamo kvalitetnu momčad na kojoj možemo graditi ambicije za budućnost. Naš je cilj od početka ove sezone bio ulazak u 3. HNL zapad i nadam se da ćemo to i ostvariti.

Ostvariti rezultat na terenu je jedno, no ostvariti uvjete za viši rang nešto sasvim drugo. Jesu li Ponikve spremne za ulazak u 3. HNL zapad?

– Smatram da jesmo. Svjesni smo da nam još neke stvari nedostaju i da još moramo ‘zapeti’ po tom pitanju, prvenstveno tu mislim na tribinu od 300 sjedećih mjesta, od kojih 100 mora biti natkriveno, ali mi imamo dogovor s gradskom četvrti i po mojim informacijama taj projekt je već ušao u proračun za sljedeću godinu. Kompletna infrastruktura bi dakle trebala biti gotova do ožujka ili travnja. Plan je od početka bio da paralelno kroz ovu natjecateljsku sezonu stvorimo uvjete za treću ligu, ne samo na terenu, nego i na tribinama. Također vas mogu obavijestiti da je i umjetna trava pred realizacijom, što će automatski značiti i bolje uvjete za našu nogometnu školu i za daljnji razvoj nogometa u Gajnicama i Stenjevcu.

U slučaju da Ponikve uđu u viši rang, Pipinić smatra da sa sadašnjom momčadi može biti konkurentan u trećem rangu hrvatskog nogometa.

– Ovi momci što trenutno igraju imaju volju i želju za nogometom kakvu već dugo nisam vidio. Rezultat je samo posljedica toga. Prije godinu i pol mi smo praktički ostali bez ekipe. Došlo je do određenog zasićenja kod igrača i desio se rez između uprave i igrača. Meni je prošlo ljeto ostalo šest igrača od te sezone, ali na kraju se ispostavilo da su ovi koji su ostali ispali pravi, karakterni igrači koji nisu htjeli otići jer su bili vezani uz mene i uz Ponikve. Mi smo bili primorani povući par igrača iz juniora i uz još nekolicinu momaka koji se nisu uspjeli nametnuti u Rudešu i Kustošiji stvorili ekipu koja danas izgleda dobro na terenu – rekao je Pipinić koji je, suprotno od ispadanja što su mnogi predviđali, naposljetku s tim igračima završio na trećem mjestu, iza Udarnika i Španskog.

– Ako uđemo u viši rang ove sezone, možda, i to ponavljam, možda ćemo morati malo osvježiti momčad s dva, tri iskusnija igrača, ali možda to neće biti ni potrebno.

Spomenuo je Pipinić kako je nekoliko juniora prošle sezone ušlo u prvu momčad. I klub ne treba brinuti za budućnost.

– Mi u ovom trenutku u prvoj momčadi imamo 14 svojih igrača. Mislim da nema ekipe u amaterskom nogometu koja se može pohvaliti takvom brojkom. Svake godine momčadi priključimo 2-3 juniora i tako gradimo našu budućnost. Trenutno u našoj školi imamo oko 250 djece. I ostvarujemo zapažene rezultate. Primjerice, Vrapče je trećeligaš, ali njihovi juniori i kadeti igraju ligu ispod nas. Možemo se pohvaliti i činjenicom da sve naše dobne kategorije igraju u najvišim ligama u svom rangu, a to dovoljno govori o našoj nogometnoj školi, koja će još bolje raditi onog trenutka kad dobijemo umjetnu travu – uvjeren je Pipinić, a posebno ga veseli činjenica da se posljednjih 10 godina dobro radilo s mlađim kategorijama.

Foto: NK Ponikve

– Prije deset godina mi smo imali 150 djece, nismo imali toliko selekcija, toliko dobnih kategorija. Sjećam se da smo na početku mog trenerskog rada u Ponikvama doslovno molili ravnatelje obližnjih škola da nas puste u učionice i da na satu tjelesne kulture vidimo je li koje dijete talentirano za nogomet. Od tada smo značajno napredovali. Interesantno je da od te generacije koje smo išli gledati po školama trenutno imamo šest igrača u prvoj momčadi.

Cilj Ponikvi je dakle ulazak u treću ligu i dugoročan ostanak u istoj. Planirate li ostati i dalje trener i predsjednik u tom slučaju?

– Iskreno ne znam. Moram priznati da sam se u ovih osam mjeseci navikao na dvostruku funkciju u klubu. Što se mene tiče. ja sam prvenstveno trener, to volim i to me zanima. Funkcija predsjednika je privremeno rješenje do kojeg smo u upravi došli, budući da je naš prijašnji predsjednik Damir Kajba dao ostavku na to mjesto nakon dugog niza godina, ali eto, za sad funkcionira.

Lijepa priča na zapadu grada koja bi mogla biti još ljepša ostvare li se infrastrukturni i rezultatski planovi momčadi iz Gajnica. Ili Stenjevca. Ako gledate strogo s planskog aspekta. Kako god okrenete, još će se jedan kvart u Zagrebu moći pohvaliti trećeligašem. I u to smo sigurni, jer je na drugom mjestu ljestvice Jarun. Zagrebu trebaju nogometni centri, Zagrebu trebaju klubovi koji rade kvalitetno i transparentno, koji svojim trudom i zalaganjem ostvaruju rezultate. Za bolju sportsku budućnost našeg glavnog grada i generacija koje dolaze.