PODIJELI

Točno na dan kada je trebao napuniti 35 godina i tri dana prije Božića, Zagrepčanin Stjepan Maurović pronađen je mrtav u svojoj ćeliji u kaznionici u Lepoglavi. Koji je uzrok smrti, još se ne zna, no nagađa se da mu je presudio napad epilepsije od koje je bolovao godinama.

Obdukcijski nalaz čeka se, tako da će se odgovor na to pitanje biti poznat u siječnju. Njegova obitelj i prijatelji od njega će se oprostiti sutra na Miroševcu. Službeni odgovor Uprave za zatvorski sustav o njegovoj smrti nismo dobili do zaključena ovog broja. Njegova obitelj kaže da ga je u ćeliji pronašao čuvar.

Stranice crne kronike mladi je Maurović punio 2012. kada je s pet hitaca i 17 uboda nožem presudio svom šefu, poslovođi u Zagrebgradnji Srećku Radiću (41), i to, kako su tada govorili radnici, jer ga je mjesecima prije toga zlostavljao, psovao mu mrtvog oca u grobu i bacao mu plaću pod noge. Osim oca troje djece koji je preminuo, kao kolateralna žrtva sukoba ranjen je i njihov kolega Robert Grgić.

Izgubljene godine i ljubav

Ubojstvo na zagrebačkim Vrbanima Mauroviću je cijeli život okrenuo naglavačke. Najprije je osuđen na 25 godina robije, no Vrhovni sud odlučio je ublažiti kaznu i spustiti je na 16 godina iza rešetaka. Suce je smekšalo psihijatrijsko vještačenje prema kojem je Stjepan u trenutku zločina bio smanjeno uračunljiv, a za zločin su rekli da nikako nije počinjen u proračunatom, hladnokrvnom stanju, već u u afektu pa stoga i ne može odgovarati za ubojstvo iz bezobzirne osvete.

A s druge strane rešetaka, na slobodi, čekala ga je ljubav njegova života – Dunja Deanović. Ljubavna priča prema kojoj bi se mogli pisati romani i snimati filmovi, raznježila je i neke kaznene odvjetnike jer takve se, kažu i sami, viđa rijetko. Stjepan i Dunja razmjenjivali su predivna pisma, ona ga je javno branila, svjedočila svoju ljubav i niti u jednom trenutku nije joj je bilo važno što drugi o svemu tome govore i misle. Ona, govorila je, poznaje Stjepana i zna kakav je u duši. Obećala je da će ga čekati dok ne iziđe na slobodu. Nije je obeshrabrila ni prva presuda. Umjesto rastanka, planirali su vjenčanje, čak su dobili i dozvolu od suda, no do toga nikada nije došlo. Dunja ga je dugo redovito posjećivala, no prije dvije godina njihova je veza završila. Stjepan je to vrlo teško podnio, gotovo ne vjerujući da se to stvarno dogodilo i da Dunje više nema.

Nije imao sreće u životu

On je pak u kaznionici ove godine učinio drugo kazneno djelo – ranio je zatvorenika Joška Kudrića (35) priručno izrađenim bodežom tijekom prebrojavanja u hodniku lepoglavske kaznionice. Kudrić, koji robija zbog ubojstva, tada je zadobio višestruke ozljede.
No, Stjepan je u zatvoru većinu svog vremena kratio pisanjem pjesama, koje sada čuva njegova neutješna majka Ana.

Za nju, Dunju i sve njegove bližnje, Stjepan je sasvim drukčiji od onoga kakav se čini čitajući medijske natpise. Pamtit će ga, kažu, kao iznimno nježnog i blagog dečka koji jednostavno nije imao sreće u životu. U tinejdžerskim danima, bez traga i glasa, nestao mu je otac kojeg više nikad nije vidio. Nažalost, u njegov je život ušao i heroin koji je uživao. No, uspio se skinuti s droge, pronaći posao u Zagrebgradnji i svoju Dunju. Oboje su obožavali pse i živjeli mirno u svom malom raju. Dunja je jednom izjavila da Stjepan bez nje u naručju više nije mogao ni zaspati.

Na dan kada je umro, Dunja je na svom Facebook profilu objavila njegovu fotografiju uz riječi: „Anđeli neka te čuvaju, voljela sam te puno. U mom srcu uvijek će postojati mjesto za Tebe. Počivaj u miru…“

Pjesma koju je Stjepan Maurović napisao u zatvoru

„Želio bih gledati mjesec sjajan lijep i velik
oko mene tuga bol rešetke i čelik
gdje mi mladost ode
ostao sam bez slobode
mladosti mladosti
gdje su sada strasti i radosti
prve ljubavi kada sam gledao sunce kako se na nebeskom svodu kupa
prvih poljubaca gdje su sada parkovi i sjene povrh kestenovih klupa
gdje sam ljubio gubio gdje je duša bila svijetu otvorena
nesta mladosti u zatvoru zatvorena
bol mrak tmusa samo tmusa
gdje će ovih dana moja mlada duša
jer ja sam starac s očima dječaka
još mi fale topli dom moja postelja žena brat i majka“

PODIJELI