PODIJELI

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća izglasan je proračun za 2018. godinu, težak oko 170 milijuna kuna. Točnije, planirani su prihodi u iznosu od 169.397.668 kn koji su smanjeni za 7,2 mil. kn ili 4,1 % u odnosu na rebalansom planirane prihode za 2017. godinu. Planirani rashodi u sljedećoj godini iznose 165.647.668 kn.

Oporbeni vijećnici nisu podržali proračun. Klub vijećnika SDP-a uputio je 20 amandmana, od kojih niti jedan nije prihvaćen. Amandmani su se odnosili na povećanje gradskih subvencija za dječje vrtiće, dogradnju Dječjeg vrtića Maslačak kako bi djeca imala bolje uvjete boravka, obnovu dotrajale dvorane ŠRC-a, povećanje božićnica za umirovljenike i besplatan prijevoz po uzoru na Grad Zagreb, povratak dežurstva ljekarne od 0 do 24 sata, kao i uvođenje još jednog tima hitne medicinske pomoći.

Ključni projekti

Planirani proračun za 2018. godinu Danijel Saić (SDP) smatra nerealnim. – K’o da je netko lopatom natrpao nekoliko milijuna kuna na prihodovnoj strani da se pokrije rashodovna. Proračun opet nije rađen tako da se pokriju potrebe građana Zaprešića, što smo preko amandmana pokušali promijeniti, ali nažalost koalicija HDZ-a i partnera to nije podržala – ističe Saić.

Gradonačelnik Željko Turk odgovara da su predloženi amandmani dobrim dijelom demagoški, posebno kad je riječ o obrazovanju i dječjim vrtićima. – Ne može se napraviti rekonstrukcija starog dječjeg vrtića, ali se sljedeće godine ide u projektiranje novog dječjeg  vrtića koji će biti kod prostora starog Trgocentra. To stoji 10-12 milijuna kn, ali naša djeca to zaslužuju – naglašava Turk.

Proračun smatra realnim, ističući da Grad u ovom trenutku ima potpisane ugovore za više od 16 milijuna kn sredstava planiranih od ministarstava i fondova EU.  Među ključnim projektima u 2018. godini su završetak gradnje i opremanje OŠ Kupljenovo sa sportskom dvoranom, projektiranje dogradnje sportske dvorane u OŠ Antuna Augustinčića, energetska obnova fasade OŠ Ljudevita Gaja. Planiran je završetak gradnje nove kuglane, kao i obnova i rekonstrukcija Vršilnice.

Veće naknade vijećnicima

Nastavlja se s tek započetim projektom „Novo ruho Novih dvora“ i daljnjom gradnjom cesta,  prije svega projektom Južne obilaznice. Vijest koja će razveseliti sve buduće roditelje Zaprešića je povećanje rodiljnih naknada. One će iznositi 2500 kn za prvo dijete, 5000 za drugo i 10.000 kn za treće i svako sljedeće dijete. – Rodiljne naknade povećane su kao doprinos demografskoj obnovi, što je bilo predizborno obećanje – kaže gradonačelnik Turk.

S druge strane, povećane su naknade vijećnicima s 400 na 600 kn po sjednici. Oporbeni vijećnici usprotivili su se ovoj odluci, a gradonačelnik je odgovorio da, tko god se želi odreći svoje naknade, to može dobrovoljno učiniti.

PODIJELI