PODIJELI

Zagreb bi uskoro mogao dobiti novo sredstvo horizontalne prometne signalizacije, takozvani žuti kvadrat.

Naime, gradski čelnici su uputili prijedlog Ministarstvu prometa da na najprometnija križanja u Zagrebu odobri stavljanje žutih kvadrata, što bi na koncu trebalo poboljšati promet za sve sudionike.

U Gradu tvrde kako su iskustva iz drugih metropola izuzetno pozitivna te da se vozači u gradovima sa žutim kvadratima sve manje zadržavaju na križanjima. Ističu da je riječ o psihološkom efektu koji tjera vozače da što prije izađu iz kvadrata. Raskrižje Zvonimirove i Šubićeve, križanje Miramarske i Vukovarske ili Vukovarske s Ulicom Hrvatske bratske zajednice samo su neka od križanja na kojima bi se uskoro mogao naći žuti kvadrat.

Kazna od 1000 kuna

Naravno, predugo zadržavanje na križanju kažnjivo je i danas, ali u gradu tvrde da je taj prekršaj nemoguće kazniti. Kako piše Večernji list, policajac jednostavno neće utrčati u prometno križanje, a i teško je procijeniti tko se zapravo predugo zadržao u križanju. Uvođenjem žutog kvadrata i korištenjem videonadzora koji već imaju neka zagrebačka križanja, jasno će se znati tko je i kako napravio prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 1000 kuna.

PODIJELI