PODIJELI

“Najveći showman” originalni je mjuzikl koji slavi rođenje šoubiznisa i osjećaj sreće kad nam se ostvare snovi. Nadahnut legendom i ambicijama prvoga američkog promotora pop kulture, P. T.-ja Barnuma, šoumena, političara i biznismena, film je inspirativna priča o uzdizanju iz siromaštva sanjara koji je uspio dokazati kako je sve što možete zamisliti moguće i ostvariti te da svatko, koliko god nevidljivim se činio, ima nevjerojatnu priču vrijednu svjetskog spektakla.

Greatest Show on Earth

Barnumova priča klasična je priča o snalažljivom poduzetniku koji se uspio sam izvući iz siromaštva. Ne samo da je postao majstor sasvim nove umjetnosti imidža i promidžbe, nego i jedan od prvih američkih milijunaša koji je sam stvorio svoje bogatstvo.

Vođen uzrečicom “Svatko od nas je poseban i nitko nije isti kao netko drugi”, P. T. Barnum ni je iz čega stvorio najveći spektakl poznat kao The Barnum and Bailey Greatest Show on Earth. Hugh Jackman utjelovio je lik toga vizionara iz 19. stoljeća, koji je osnovao cirkus koji je ostao zapamćen kao najveći spektakl koji je osvojio publiku diljem svijeta.

Michael Gracey prihvatio se prvi put redateljske palice u filmu koji je, u duhu karizmatičnoga Barnuma, spoj mašte, zaraznih pop pjesama, glamuroznih plesova i proslave transformativne moći zabave, ljubavi i vjere u sebe. Glumačku postavu predvode Jackman i Zac Efron, a uz njih nastupaju i Michelle Williams kao Barnumova žena Charity, Zendaya kao trapezistica Anne Wheeler te Rebecca Ferguson kao švedska superzvijezda Jenny Lind.

Praotac naših vremena

P. T. Barnum možda je živio prije više od sto godina, ali Gracey ga doživljava kao praoca naših vremena, preteču današnjih vizionara i poduzetnika koji su revolucionalizirali društveni život. To je glazbena maštarija, oda snovima, a ne biografski film. Poanta priče je Barnumovo uvjerenje da je sivilo svakodnevnoga života nešto što se može pobijediti ulaskom u svijet čudesnog, zanimljivog i uz zadovoljstvo što smo drukčiji. Štoviše, Gracey se nadao da će uspjeti prenijeti taj osjećaj osobnog nadahnuća ili prihvaćanja kad se život čini većim nego što se očekuje.

– Kad bi publika dolazila pogledati spektakl koji je postavio P. T. Barnum, u potpunosti bi zaboravila na svakodnevicu i našla se u neobičnom novom svijetu. To isto pokušali smo postići ovim filmom – rekao je redatelj Gracey.

PODIJELI