PODIJELI

Čak 250 zagrebačkih pasa čeka na udomljavanje! Apel je to Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba kojim pozivaju građane da ponude dom nekom psu.

Trenutačno je pedesetak pasa smješteno kod volontera koji na kraće vrijeme uzimaju pse k sebi. Iako plemenito, to je samo privremeno rješenje.

S druge strane, vrlo je važno, kažu u Dumovcu, da oni koji se odluče na udomljavanje pasa to shvate ozbiljno jer pas, kažu, nije predmet da ga se lako riješiti kad ga se netko zasiti. Kako kaže Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba čija je sastavnica Sklonište u Dumovcu, „odluka o nabavljanju pasa nikako ne smije biti brzopleta“.

Pas Sisi uči djecu poštovanju

– Silno se protivimo darivanju psa kao ispod bora i slično jer pas nije igračka nego živo biće kojem je potrebna briga, pažnja i ljubav. Ne možemo očekivati od djece da se brinu o psu jer oni to nisu u stanju. Također, ne možete doći i za nekog drugog uzeti psa, vlasnik ga sam mora vidjeti i odlučiti. Imali smo svakojakih iskustva. Primjerice, jedan je mladić za svoju djevojku uzeo psa. Oni su prekinuli vezu, ali i dalje se u papirima on vodi kao vlasnik jer ga je on uzeo u Dumovcu, pas je i dalje kod nje i ona se želi nastaviti brinuti za njega, no potrebno je papire prebaciti na nju. To pak nije moguće jer oni ne razgovaraju pa joj se ne želi javiti na telefon. Sada ona nas zove da mi njega zovemo i tako – otkriva edukatorica u Skloništu za životinje, simpatična Tihana Pevec.

Ta po struci biologinja u Dumovcu radi tri godine, a i sama je udomila jednog psa. U Dumovcu radi kao edukatorica. Djeci vrtićke dobi i osnovnoškolcima priča o psima, upoznaje ih s njima, educira ih kako se prema životinjama treba ponašati i sl. Većina djece sretna je kada im dođu sa svojim psom Sisi za edukacije, no neka se dječica plaše pasa pa je tim ljepše, priča Tihana, kada smognu hrabrosti da ih pomaze.

– Ne silimo nikoga od njih da prilazi psima ako se boje, važno je samo da nauče poštovati životinje – kaže Tihana.

Udomljavanja pasa ima sve više, no i broj napuštenih pasa i dalje je jednak. Mnogi od njih nemaju čipove, što znači da su vlasnici bili iznimno nemarni. Također, velika većina pasa biva napuštena kada napune između godine i tri godine, dakle, kada se nalaze u tinejdžerskoj dobi.

Vaše slavlje nas boli

– U toj su dobi psi najaktivniji i imaju najviše energije, što nekim vlasnicima očito smeta i kažu da s njihovim psima nešto nije u redu. No, oni samo imaju svoje prirodne potrebe i ako se te potrebe ne zadovolje, postaju destruktivni – kaže Tihana Pevec.

Osim molbe za udomljavanjem, jer Sklonište je ionako premalo za sve napuštene pse, iz Dumovca šalju mobu građanima da se tijekom ovih dana suzdrže od pirotehnike jer ona psima uzrokuje bol.

Ravnatelj Zoološkog vrta svom u priopćenju kaže: “Psi čuju tri puta bolje od ljudi pa je buka od pirotehnike prebolna za njihove uši. Sva pirotehnička sredstva, od petardi do vatrometa, proizvode neprirodne zvukove na koje životinje nisu navikle. Zbog osjetljiva sluha psi takvu buku doživljavaju kao bol, a neki od njih pod velikim su stresom te proživljava i strah. Zbog toga neki psi pobjegnu tijekom šetnje ili iz svojih dvorišta.

Građani smiju koristiti pirotehniku od 27. prosinca do 1. siječnja, no mnogi se, kaže Skok, ne pridržavaju termina određenog Zakonom o eksplozivnim tvarima. Prije godinu dana između Božića i Sveta tri kralja u Skloništu su zbrinuta 23 psa koja su se od vlasnika udaljila zbog pucnjave pirotehnikom.

Pse iz Dumovca građani mogu doći upoznati radnim danom između 10 i 12 te 14.30 i 16.30 sati, a u subotu od 10 do 14 sati. O psima se mogu informirati i u Životinjskom kutku u Vlaškoj 105.

PODIJELI