PODIJELI

Nova godina donosi važne promjene u Zagrebu.

Krajem prošle gradski su zastupnici izglasali izdvajanje Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i Zagrebačkog velesajma iz gradskog holdinga, a pritom sva tri društva i dalje ostaju u direktnom vlasništvu Grada Zagreba.

Predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban u HRT-ovom Studiju 4 rekla je kako građani neće osjetiti tu statusnu promjenu te da je do nje došlo s ciljem izdvajanja usluga prometa i transparentnijeg vođenja financija jer će svaka od tih sastavnica imati zasebna financijska izvješća.

Kazala je kako svaka od tih tvrtki kreće sa zdravih temelja, a za Zagrebački velesajam imaju nekoliko projekata koji će ga učiniti poduzetničkim odnosno gospodarskim centrom.

Dugovi koje je generirao Agrokor i njegove tvrtke ostat će kao trošak u Holdingu. Predsjednica uprave izvijestila je kako je najveći dio duga onaj Tiska prema ZET-u. Riječ je o dugu od 67 milijuna kuna koji je nastao krajem 2016. i početkom 2017. godine.

No, dugovi sežu od 2011. godine kad su se počele prodavati ZET-ove karte na njihovim prodajnim mjestima, piše HRT.

Stojić Deban kaže kako će poslovnu godinu završiti s ne tako dobrim rezultatima kakve su očekivali.

Predsjednica uprave govorila je i o izmjenama kolektivnog ugovora zaposlenicima zagrebačkg Holdinga.

‘Ova uprava je pokušala napraviti reviziju kolektivnih ugovora. Prije dvije godine pokušali smo razgovarati sa sindikatima o novom kolektivnom ugovoru no s obzirom da su bili neuspješni, raskinuli smo ga. Taj raskid nije bio održiv jer je sud odluku uprave proglasio ništavnom i primorao nas je da ga primjenjujemo. Prava radnika su takva kakva jesu i društvo ih se zasad pridržava. Očekuju nas novi pregovori’, objasnila je Stojić Deban. Ona je uvjerena u uspjeh pregovora sa sindikatima.

Govoreći o promjeni koja se najviše tiče građana – odvajanju otpada – rekla je da će u tom dijelu oni morati aktivno sudjelovati.

‘Na svakom kućnom pragu bit će pojedinačni spremnici za papir, biootpad i mješani komunalni otpad. Aktivirali smo čitav niz projekata i podjelili oko dvije trećine spremnika za papir. Građani će nam morati pomoći svojom sviješću da razvrstavaju otpad. Povećali smo broj zelenih otoka. Biootpad svako domaćinstvo morat će odvajati u poseban spremnik’, objasnila je.

Stojić Deban rekla je i kako je prošle godine krenula izgradnja dnevne bolnice i garaže uz bolnicu Sveti duh. To je investicija koja bi trebala biti završena u svibnju 2019. godine.

PODIJELI