PODIJELI

U sklopu projekta Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO jučer je otvorena izložba japanske umjetnice Akiko Sato pod nazivom Draw Attention!- Izložba za crtanje. Ova posebna i inspirativna izložba donosi seriju ambijentalnih crteža koji ovješeni usred izložbenih dvorana Stalnog postava muzeja stvaraju prostorne kompozicije u kojima dolaze do izražaja novi odnosi među muzejskim predmetima.

Akiko Sato, japanska umjetnica s dugogodišnjim boravkom u Hrvatskoj, pozvana je od strane Muzeja da ostvari dijalog s muzejskim zbirkama i osmisli radove za Stalni postav koji će rezultirati aktualizacijom određenih tema i sadržaja. Tako je Akiko pronašla fascinaciju u figuralnim detaljima ukrasnih elemenata muzejskih predmeta i kao rezultat nastala je serija brzih crteža, skica na svili koje otkrivaju različitost njihovih karaktera i raspoloženja. Osmišljavajući ih, autorica je posegnula za tehnikom crteža kao elementarnim, prirodnim alatom likovnog mišljenja i izražavanja, iznenadivši tim izborom i sebe, ali i javnost jer se ovom prilikom po prvi puta javnosti predstavlja tim medijem. Odabirući figuralne motive, poglavito ljudske i životinjske likove u različitim varijacijama od mitoloških ili sakralnih junaka i alegorija do građanskih portreta, komemorativnih poprsja i dekorativnih figurina, Akiko je skicirala tihe stanovnike muzejskih zbirki gledajući na njih kao simboličke predstavnike snažnih osjećaja i psiholoških značenja. Tako, lebdećim pozicijama u prostoru crteži formiraju vlastitu liniju raštrkanih „scenskih događanja“ duhovito uklopljenih u raskošnu kompoziciju Stalnog postava.

Izložba, koju je Akiko Sato osmislila zajedno sa kustosicom Jasminom Fučkan voditeljicom programa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, svojevrsni je work in progress u kojem mogu sudjelovati i posjetitelji. Svi koji dođu razgledati izložbu dobit će pribor za crtanje, a umjetnica Akiko Sato za njih je pripremila upute kako bi kroz proces opažanja i skiciranja muzejskih predmeta iskusili samostalnu crtačku avanturu, koju iskusila i autorica pripremajući izložbu za Stalni postav. Izložba će također biti popraćena bogatim programom likovnih radionica, uz vodstvo umjetnice i Pedagoškog odjela MUO.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović inicijator je projekta Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO. S muzeološkog aspekta riječ je o inauguriranju novog oblika dinamičnih izložbenih događanja kojima se u stalnom postavu uspostavlja dijalog

između muzejskih zbirki i suvremene umjetnosti. Do sada su u sklopu programa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO izlagali brojni suvremeni umjetnici: Dalibor Martinis, Dubravka Rakoci, Željko Badurina, Slaven Tolj, Ida Blažičko, Nika Radić, Božica Dea Matasić i sada Akiko Sato.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a ostaje otvorena do 31. ožujka 2018. godine.

PODIJELI