PODIJELI

U okviru projekta s ARISS-om i Europskom svemirskom agencijom (ESA), danas, točno u 9,45 sati, u prostoru Prve srednje informatičke škole s pravom javnosti na Vrhovcu, dvadesetak učenika Škole imalo je priliku uživo razgovarati s astronautom Scottom Tingleom na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Razgovoru je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

zagreb.hr

“Kako se tuširate u bestežinskom stanju? Je li netko od članova posade na Međunarodnoj svemirskoj postaji imao značajnije zdravstvene komplikacije i ako je kakva je procedura? Kako se borite protiv gubitka mišića? Koje vrste istraživanja se rade u svemiru i koji je bio vaš najzanimljiviji zadatak ili eksperiment? Ispitujete li kohezione sile u materijalima u uvjetima bestežinskog stanja,”, samo su neka od pitanja koja su učenici postavili NASA-inom astronautu i inženjeru leta Tingleu.

zagreb.hr

“Sretan sam što sam prisustvovao ovom povijesnom događaju i čestitke svima koji su s puno entuzijazma radili na projektu”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Projekt je edukativne naravi, a cilj mu je poduprijeti razvoj STEM znanosti i STEM obrazovanja. Natjecalo se 39 škola iz Europske unije, a u jakoj konkurenciji Hrvatska je jedna od 14 koji su izabrani.

“Trebalo je napisati projekt od 10-ak stranica prema specifikacijama NASA-e i ESA-e na engleskom jeziku u kojem je trebalo dokazati da će profesori i učenici škole zadovoljiti razne uvjete kao što su npr. provođenje više edukativnih radionica i mini-projekata i nakon kontakta s ISS-om, dobru medijsku pokrivenost događaja te sve potrebne tehničke uvjete”, naglasila je profesorica etike i PIG-a, amaterska astronomkinja Tihana Jarić Dauenhauer.

(zagreb.hr)

PODIJELI