PODIJELI

Osvajačice Challenge kupa u osmini finala istog natjecanja dočekuju grčki PAOK (3. i 4. veljače).

Uspjeh je prokletstvo! Tu famoznu rečenicu sročio je jednom američki “ljepotan” George Clooney kad su ga pitali kako se osjeća nakon što je osvojio Oscara. I ima smisla.

Jednom kada uspiješ, privatno ili poslovno, nakon prvotne euforije shvatiš koliko je bilo teško doći do tog uspjeha i koliko se opet moraš potruditi da bi taj uspjeh ponovio. A čak i oni manji uspjesi, koji su te prije zadovoljavali, više nisu dovoljni. Jer, podigla se ljestvica, očekuje se više. Sport je takav. Jednom kad uspiješ, kad osvojiš nešto, možeš imati solidnih, dobrih i odličnih sezona, ali ako to opet ne osvojiš, ako ne ponoviš taj uspjeh, podbacio si.

Rukometašice zagrebačke Lokomotive prošle su sezone osvojile Challenge Cup, natjecanje u organizaciji EHF-a, koje ima težinu osvajanja Europske lige u nogometu. Nije Liga prvaka, ali je golem uspjeh. Nitko od Lokosica to nije očekivao. U polufinalu i finalu svladale su izrazite favoritkinje koje, u odnosu na Zagrepčanke, imaju mnogo veći budžet i infrastrukturu i znatno više ulažu u rukomet.

No, sve to, za djevojke koje imaju stipendijske ugovore i koje rukomet više igraju iz “gušta” nije bilo bitno. Njihova je igra bila mnogo jača od protivnica s mnogo jačim bankovnim računima. I uspjele su. Popele su se na vrh i ponosno digle pehar pobjednica. Bila je to “čista” sportska priča. Novac protiv želje. Talent iznad svega.

No, život ide dalje. Reflektori su se ugasili, sezona završila, djevojke otišle na zasluženi odmor, a predsjednica kluba Klaudija Bubalo dobila je težak zadatak ponavljanja tog uspjeha. Bez imperativa, naravno, ali s tihim očekivanjem Zagrepčana u daljnji rast i ponovni uspjeh ženskog rukometa:

– Ono što smo napravili u prošloj sezoni je izvanserijski. Nitko od nas nije očekivao da ćemo osvojiti Challenge Cup, ali djevojke su vjerovale u sebe, išle su utakmicu po utakmicu i na kraju smo taj trofej donijeli u Zagreb. Grad nas je nagradio titulom najuspješnije ženske ekipe u 2017. godini i to je još jedno dodatno postignuće na koje smo iznimno ponosni. A nije bilo lako. Ako se vratimo unatrag tri godine, klub je bio pred gašenjem, situacija je bila iznimno teška. Ovo je šlag na tortu truda i rada koji smo uložili u ove protekle tri godine. Smatram da je ovaj uspjeh najbolja promidžba grada Zagreba u Hrvatskoj, ali i Europi.

Prvi dio nove sezone već je prošao i Lokosice za sada dobro stoje. Ekipa je većinom ostala na okupu, ali:

– Otišlo nam je nekoliko igračica, od kojih su neke bile iznimno bitne. Kapetanica i prva golmanica Marina Razum otišla je u rumunjsku ligu koja je iznimno jaka i omogućava znatno veće prihode od onih koje mi možemo ponuditi. Napustila nas je i Jelena Blažek, lijevo krilo, koja je diplomirala i odlučila raditi na svojoj karijeri izvan sporta. Irena Kragić vratila se u Split da bi završila školovanje. Otišla je i Dora Lukić. U rubrici dolasci bilježimo nekoliko značajnih prinova ekipi. Pojačani smo na poziciji lijevog krila dolaskom Paule Posavec, sestre Stele Posavec, tako da sada u ekipi imamo dva para blizanki, s obzirom na to da su sestre Kalaus ostale s nama. Pojačala nas je i Tena Japundža. Umjesto Razum, na vrata smo doveli Antoniju Ćurić. Sve djevojke su željne dokazivanja i vjerujem da će pojačati postojeći sastav. Možda nam nedostaje još koja igračica na vanjskim pozicijama, da bi pojačala konkurenciju, ali za sada smo zadovoljni viđenim.

Lokomotivu i ove sezone vodi trener Nenad Šoštarić, koji je jedan od najzaslužnijih za prošlosezonski uspjeh. Ove sezone, on će doduše imati dvostruku ulogu jer je nedavno imenovan i glavnim trenerom ženske rukometne reprezentacije. Bubalo smatra da ga ta uloga neće ometati u radu u Lokomotivi:

– Mislim da neće biti nikakvih problema. Nenad je profesionalac i, dapače, veoma nam je drago da smo ga uspjeli zadržati, a još mi je draže, kao bivšoj reprezentativki, da je preuzeo žensku reprezentaciju. Smatram, čak i malo prekasno.

Promjene, dakle, u reprezentaciji, promjene i u kadru Lokomotive, no ima li promjena u financijskom planu kluba?

– Tu, nažalost, promjena nema. Zahvalni smo Gradu Zagrebu za sredstva koja izdvaja za nas i ne bismo mogli opstati da nema pomoći Grada. Taj je iznos ostao nepromijenjen. No, odnos prema ženskom sportu još uvijek nije ni približno jednak onom prema muškom, iako žene bilježe čak i bolje rezultate.
Lokomotiva je u ovoj sezoni trenutačno vodeća ekipa u ligi. Prve su na ljestvici s istim brojem bodova kao i aktualne prvakinje Podravka Vegeta, ali s boljim skorom u međusobnim ogledima. Početak sezone nije bio savršen jer su Lokosice poražene od Koke u tijesnoj utakmici 26:25. Ali, onda su stvari došle na svoje mjesto i zaredale očekivane pobjede. Najviše upada u oči ona nad Podravkom u petom kolu, u utakmici u kojoj su Lokosice otpuhale Koprivničanke s terena uvjerljivom pobjedom 27:19.

Kakva su očekivanja u nastavku sezone?

– Prošle smo sezone izgubili prvenstvo zbog jednoga gola više na kontu Podravke. Ove sezone odlučne smo u namjeri da postanemo prvakinje. Nadam se da će se ove igre nastaviti i poslije zimske stanke i da ćemo osvojiti i kup i prvenstvo, iako imperativa nemamo. Taj poraz od Koke bio je neugodan i neočekivan, ali djevojke su nakon toga pokazale zrelost. U Challenge Cupu izvukle smo grčki PAOK u osmini finala i, iako je riječ o solidnoj ekipi, vjerujem da ćemo i tu prepreku preskočiti. Ambicija je jasna. Utakmicu po utakmicu, što dalje u Europi i jedan domaći trofej.

PODIJELI