PODIJELI

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima danas je u Gradskoj upravi ugostio akademike Ivana Goluba i Andriju Mutnjakovića, predsjednika i zamjenika predsjednika Odbora za podizanje spomenika Jurju Križaniću.

Zahvaljujući gradonačelniku na prijemu i podršci, akademik Golub je naglasio kako se radi o velikanu hrvatske povijesti – svećeniku, teologu, piscu, jezikoslovcu, glazbeniku, političaru te zagovorniku crkvenoga i slavenskog jedinstva. “Križanić je zastupao ideje o ekonomskoj i političkoj nezavisnosti koje su ga koštale slobode jer je 15 godina robovao u Sibiru zbog svojih uvjerenja i stavova o ruskome caru i njegovoj vladavini. Njegovi pogledi na rad, ekonomiju i državnu upravu su ga činili jedinstvenim u njegovo doba”, rekao je Golub.

Akademik Andrija Mutnjaković je objasnio da je Križanićev spomenik djelo kiparice Marije Ujević-Galetović te da je osmišljen i izrađen prije sedam godina i da se privremeno nalazi u vrtu Svećeničkog doma sv. Josipa na Kaptolu. “Koncepcija je nalagala da spomenik bude u prirodnoj veličini i karakterističan za Križanićev život te da ga se prikaže kao čovjeka koji hoda, koji pripada Europi. Zaključili smo da bi optimalna lokacija bila na Kaptolu jer je upravo s toga mjesta otišao iz Hrvatsku kada je krenuo na svoj životno putovanje što ga je odvelo u Rim, Moskvu, Varšavu, Sibir i na kraju u Beč”, zaključio je akademik Andrija Mutnjaković.

Vesna Šimić, pročelnica Ureda za međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava je najavila da će se izraditi replika, a koja će na inicijativu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i gradonačelnika Moskve Sergeya Sobyanina biti postavljena u Moskvi.

“Prije tjedan dan smo od kolega iz Moskve primili prijedlog za moguće lokacije spomenika, a sami trg u kojem će biti smješten dobit će ime po Zagrebu. U ožujku će delegacija Grada posjetiti Moskvu i odabrati lokaciju, a nadamo se da će i sam spomenik biti postavljen tamo do kraja godine”, rekla je Šimić.

(zagreb.hr)

PODIJELI