PODIJELI

Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila je 30. siječnja gradonačelnikov prijedlog o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, što znači da će građani napokon dobiti spremnik za svaku vrstu smeća, ali i strahovati od kazni ako krivo odbacuju smeće.

Iako nije rečeno kad će kazne stupiti na snagu, propisane novčane kazne kretat će se od 250 do 10 000 kuna. Sljedeći korak je da se cjenik Čistoče u roku od 30 dana uskladi s odredbama današnje odluke koja znači da će se građanima računi obračunavati po volumenu kontejnera i broju odvoza smeća, a onda ide na odobrenje gradonačelniku. Kako je upravo gradonačelnik inicirao ovakav prijedlog, cjenik će vjerojatno biti prihvaćen čim se nađe na Bandićevom stolu.

U trenutku kad gradonačelnik odobri cjenik, slijedi rok od 90 dana da 390 tisuća korisnika dobije izjavu od Čistoče kojima će se građane informirati o novim pravilima. Međutim, građani imaju pravo nadopuniti izjavu i poslati natrag. U nadopunama bi građani, primjerice, mogli tražiti veće spremnike ili više spremnika za određenu vrstu otpada. Ako se građani ne očituju u roku od 15 dana od dobivanja obavijesti, smatrat će se da su u potpunosti prihvatili uvjete nove odluke.

 

PODIJELI