PODIJELI

Stari lisac. Iako se taj pojam odnedavno koristi i u ugostiteljstvu, važnije značenje je ono sportsko.

Onaj koji sve zna, koji je vidio sve, prošao sve. Koji će nadmudriti protivnika na iskustvo. Možda je stoga bolje iskoristiti ovaj potonji pridjev umjesto onog prije spomenutog, a u biti nimalo laskavog. Iskusni lisac. Da, to već bolje zvuči. A iskustvo je uvijek na cijeni. Jer, svakoj ekipi dobro dođe jedan takav.

A u trećeligašu HAŠK-u očito se slažu s tom konstatacijom jer su za novog šefa struke, točnije sportskog direktora zaduženog za sve uzraste, osigurali usluge našeg poznatog trenera Ilije Lončarevića.

Najpoznatiji slavonski brk, čija se trenerska karijera proteže u proteklih 47 godina, pokušat će svojim iskustvom pridonijeti boljim rezultatima kluba s Peščenice na proljeće. Logika je jasna. Čovjek koji u svom životopisu ima titulu prvaka Hrvatske s Dinamom, osvojen prvi kup Hrvatske s tadašnjim Inkerom, a vodio je i Osijek, Zagreb, Slaven Belupo, Lokomotivu i mnoge druge klubove, a dvije je godine proveo i na mjestu izbornika libijske nogometne reprezentacije, svakako bi trebao pomoći klubu kojem trenutačno stoji 14 bodova na kontu nakon jesenskog dijela sezone u 3. HNL-u zapad i u zoni je ispadanja.

Ilija Lončarević (73) se, nakon gotovo dvije godine odmora od nogometa, odlučio vratiti iz “mirovine” i Slavoniju ponovno zamijeniti Zagrebom:

– Tako sam odlučio. Gotovo sam dvije godine izvan nogometa, uzeo sam predah, no došao je taj poziv gospodina Vinka Barišića, malo sam prevagnuo i prihvatio. Osjećam da još mogu dati nešto nogometu zato sam i prekinuo “mirovinu”. Iskreno, malo sam i nervozan kod kuće, a osjećam se dobro i spremno za novi izazov. Godine nisu problem ako čovjek ima volju i želju za radom.

Kako se osjećate u ulozi sportskog direktora?

Odlično. Za mene je to nešto posve normalno. Na moj prijedlog, za trenera je doveden Stipe Brnas. Cilj je HAŠK dovesti na veću razinu organiziranosti, podići razinu kvalitete rada i, ako je moguće, odvesti klub u viši rang natjecanja. Fokus nam je trenutačno na seniorskoj momčadi s obzirom na to da ne stojimo baš najbolje u prvenstvu, ali čim malo popravimo stanje na tablici, pokušat ćemo poboljšati rad i u školi nogometa. Volim rad s mladima, s djecom i s trenerima, volim komunikaciju, uvijek možeš od nekoga nešto novo naučiti bez obzira na svoje iskustvo. Nogomet je moje zadovoljstvo bez obzira na to na kojoj sam funkciji i sretan sam što sam ponovno u nogometu.

Kakav je prvi dojam trećeligaškog kluba?

Pozitivan. Nemam ništa specijalno za istaknuti. Ovo je niži rang od onog na koji sam navikao, ali prije dvije godine vodio sam Marsoniju i znam koliko je teško opstati u amaterskom nogometu. Situacija koju sam zatekao u HAŠK-u u biti je normalan način funkcioniranja i rješavanja teškoća u jednom trećeligašu. Teže je organizirati rad sa seniorima s obzirom na to da igrači imaju svoje poslove i nogomet im nije glavni izvor prihoda. Teško je organizirati i školu nogometa jer imamo mnogo djece, na što smo ponosni, ali uvjeti bi nam mogli biti znatno bolji i na tome ćemo zasigurno poraditi. No, to su sve izazovi trećeligaškog nogometa i s tim nemam nikakvih problema. Ono što mi smeta je nered u našim trećim ligama, točnije, amaterskom nogometu. I da budem jasan, za to nisu krivi klubovi, nego izričito HNS pod čijom su ingerencijom sve treće lige. Primjerice, kako je riječ o amaterskom nogometu, nije moguće sklapati ugovore s igračima. Meni je to potpuno jasno. No, prije se igrači registrirani za jedan klub nisu mogli registrirati za drugi sve do kraja sezone. HNS je omogućio da se ti prelasci igrača mogu odraditi i u zimskoj stanci. To je nonsens i potpuno pogrešna nogometna filozofija. U nogometu je bitna uigranost momčadi. Ako vi krenete s jednom momčadi u sezonu, a njih 11 odluči da su im bolji uvjeti negdje drugdje, bez obzira na rezultat koji ste ostvarili na terenu, vi tu ne možete apsolutno ništa učiniti. I onda dolazi do “otimanja” igrača, pada uigranost, a samim time i kvalitete nogometa. Dakle, vi nikako ne možete zaštiti svoj rad, pa makar i na godinu dana. Iskreno, ne vidim u čijem je to interesu. Uostalom, previše je toga ostavljeno na slučajnostima, a ovo je treći rang našeg nogometa koji talentom hrani prva dva.

Gdje je, dakle, teže raditi, u prvoj ili u trećoj ligi?

U prvoj ligi je mnogo jači imperativ na rezultatu. Veći je pritisak jer je to ipak najviši nogometni rang i svi od vas očekuju rezultat i konzistentost. U trećoj ligi manji je naglasak na rezultatu, no kako je ovdje riječ o amaterskom nogometu, više vremena trošite na stvari o kojima niste razmišljali u prvoligaškom nogometu. Primjerice, hoće li igrač doći na trening ako mora ostati dulje na poslu, hoće li padati kiša i hoće li teren izdržati? Više je i ozljeda igrača s obzirom na to da nije riječ o profesionalcima. Unatoč tome, smatram da je ipak teže raditi u prvoj ligi jer je interes javnosti, a samim time i psihološki pritisak, znatno veći.

Koji su ciljevi do kraja ove sezone?

Konsolidirati klub i ostati u ligi. U biti, što prije osigurati ostanak da bi se mogli početi mirnije baviti i školom nogometa. Ako to ostvarimo, s obzirom na to da je klub ambiciozan, imamo i plan već od iduće sezone napadati drugu ligu. Novca nemamo, nemamo ni imperativ rezultata, ali imamo golem potencijal i na tome baziram svoj optimizam. Mladost i talent koji posjedujemo samo treba dobro uigrati i ta bi momčad vrlo brzo mogla jako dobro izgledati. Uz seniorsku momčad, jednako je važno i mlađe kategorije vratiti tamo gdje im je mjesto, dakle, u najviše rangove hrvatskog nogometa. Mi se tu borimo s Dinamom, Lokomotivom i velikim brojem klubova koji su u našoj neposrednoj blizini i sigurno da moramo toj djeci i njihovim roditeljima pokazati zašto bi baš u HAŠK-u trebali početi trenirati nogomet. To ćemo postići kvalitetom rada, ulaganjem u mlade i školu nogometa i rezultat će doći. Uostalom, zato sam i dobio funkciju sportskog direktora za sve uzraste.

PODIJELI