PODIJELI

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv roditelja koji su prije pola godine u Novom Brestju u Sesvetama ispred Župnog ureda Župe Dobrog pastira ostavili 7-mjesečnu bebu u kolicima.

Djevojčica je bila odjevena samo u žutu haljinicu s bijelim točkicama bez rukava i zamotana u bijeli prekrivač.

Srećom, beba nije stradala jer su njezin plač čuli susjedi koji su o svemu obavijestili policiju.

Policija je potom medijima dala fotografiju djevojčice ne bi li otkrili tko su joj roditelji, a nakon medijske ‘hajke’ javila se baka.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv nesavjesnih roditelja, 23-godišnje majke i 36-godišnjeg oca koji će kazneno odgovarati za napuštanje djeteta i povredu djetetovih prava, a zbog čega im prijeti i do pet godina zatvora.

– Točno je da sam ostavila svoju kćerkicu na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred Župnog ureda u sesvetskom Brestju jer sam je odlučila trajno napustiti. Sad se pitate zašto. Nisam mogla trpjeti fizičko i psihičko nasilje svoga muža koje je trajalo dulje vrijeme. Kada je pod utjecajem alkohola, izrazito je neugodan. Rekla sam mu da ću ga ostaviti pa mi je on zaprijetio da će zauzvrat našu djecu dati u dom i da će nakon toga ubiti i mene i sebe. Htjela sam zapravo ostaviti dijete ispred Caritasa, ali nikoga nije bilo u njemu pa sam odlučila malenu ostaviti ispred Župnog ureda – ispričala je 23-godišnja majka, svaljujući dio krivnje na supruga, piše Jutarnji list.

Otac odbacuje krivnju

– Radio sam na moru u ono vrijeme i zarađivao, a kad sam se vratio kući, supruga je naglo promijenila ponašanje prema meni. Onaj dan kad je dijete napustila, rekla mi je da ide zubaru. No kako je vrijeme prolazilo i nije se vraćala kući, išao sam je tražiti kod njene sestre jer je tamo znala otići. Zvao sam i roditelje, ali nigdje je nije bilo. Roditelji su mi savjetovali da ne prijavim njezin nestanak, da će se vratiti. I ne, nije istina da sam se sa ženom fizički obračunavao. Nisam je napadao ni tukao. Također, ne konzumiram alkohol i nije istina da su našoj djeci u kući bili dostupni oštri predmeti. Pa ja sam o djeci jako brinuo – pravdao se otac malene koja ima i tri godine starijeg brata.

Naime, osim napuštene curice koja je trenutno stara 13 mjeseci, optuženi roditelji imaju još i četverogodišnjeg sinčića. Oboje djece se od kolovoza prošle godine nalaze u jednom zagrebačkom dječjem domu gdje im je pružena puna ljubav i u kojem su u društvu ostale djece proslavili rođendane.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, u početku kad su djeca smještena u dom, posjećivali su ih 36-godišnjakova majka te njegova teta, koje su s vremenom posjete prorijedile. Navodno je zabilježen i najmanje jedan posjet majke.

Hoće li djeca u dogledno vrijeme biti dana na posvojenje ili će, pak, netko od članova obitelji, poput djedova i baka, ali i samih roditelja u konačnici, uspjeti se izboriti za skrbništvo, pokazat će vrijeme. A braco i seka do daljnjega ostaju u domu jer je obitelj pod budnim okom Centra za socijalnu skrb.