PODIJELI

Oni koji će u subotu rano ujutro, prije 8 sati, put Trešnjevačkog placa, neka se ne čude ako pored njih protrče osobe u trenirkama s kapuljačama na glavi.

Najvjerojatnije će to biti hrvači koji isti dan, 3. veljače, nastupaju na Grand Prix Zagreb Openu u hrvanju u grčko-rimskom stilu, a nisu došli do željene težine za kategoriju koju su prijavili.

Naime, od 1. siječnja 2018. godine promijenjena su pravila i vaganje se na održava dan uoči natjecanja, nego ujutro prije natjecanja.

A na ovogodišnjem, petom po redu GP-u Zagreb Open, prijavljeno je 190 natjecatelja iz 21 zemlje, među kojima i hrvatski seniorski, U23 i juniorski reprezentativci.
Prva tri izdanja ovog turnira održavala su se u SD-u Peščenica, prošle godine domaćin je bila dvorana u Trnskom, a zbog prenatrpanosti tribina gledateljima na tom turniru, iz Saveza hrvačkih sportova Grada Zagreba, organizatora natjecanja, odlučili su potražiti dvoranu s većim tribinama pa će dvorana 2 Doma sportova biti poprište elitnog natjecanja.

Prošlogodišnji turnir okupio je 91 natjecatelja iz 15 zemalja u osam težinskih kategorija, a promjena pravila donijela je i nove kategorije, tako da će Zagreb biti jedno od prvih natjecanja u svijetu s 10 kategorija i s pravilima kojima se želi hrvanju vratiti na atraktivnosti. Hrvanje je u programu Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju, a kako nije poznato hoće li tako biti i 2024. godine, nove su promjene uvedene da bi se dokazalo da ovaj sport ide u korak s novim zahtjevima svjetskog sporta.

– Ovo je prvi jači turnir u Europi s novim pravilima i svi dolaze isprobati. Uvedena je ponovno borba u parteru, pasivne hrvače se kažnjava, vjerojatno će biti više zahvata, bit će atraktivnije – rekao nam je Slavko Benčec, trener Sesveta i jedan od ljudi iz organizacije turnira.

Početkom tjedna u Zagreb je stigla reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a nakon nje još je nekoliko selekcija došlo nekoliko dana prije natjecanja. Hrvatski predstavnici od ponedjeljka, 29. siječnja, treniraju u dvorani II Doma sportova.

– Bio sam u kategoriji do 59, sada sam do 60 kilograma i meni se nije mnogo promijenilo, ali ću u Zagrebu nastupati u kategoriji do 63 kilograma. Zbog vaganja na dan turnira ću se i boriti u toj kategoriji, bez skidanja kila. Mislim da ovaj način vaganja nije problem. A vraćanje partera nekima će dosta promijeniti stvari. Meni hoće jer mi je više odgovarala “stojka” (borba na nogama). Radili smo mi parter i prije, ali sada ćemo ga morati više vježbati – rekao nam je Ivan Lizatović, član Lokomotive i brončani s Europskog prvenstva 2017. godine.

Za Lizatovićeva reprezentativnog kolegu Ivana Hukleka (prije do 85, a sada do 87 kg) iz Sesveta, parter je veća nepoznanica.

– Novi način vaganja mi i više odgovara jer sam između 85 i 86 kilograma, tako da neću trebati naglo skidati kile kako bih bio u svojoj težinskoj kategoriji. Nadam se da će sve biti u redu, ovo mi je prvi turnir s novim pravilima. Na parteru trebam još dosta raditi, trenutačno sam solidan, ali za vrh ga treba ipak bolje znati. Parter je ukinut nakon Olimpijskih igara 2016. godine za seniore i sada je vraćen. Kako sam mlađi (rođen 1996.), u juniorima sam hrvao po pravilima u kojima nije bilo partera, tako da mi se dosta mijenja. Bit će jaka konkurencija u Zagrebu, znam da dolazi Mađar Erik Szilvassy koji me pobijedio u finalu Svjetskog prvenstva za mlađe seniore prošle godine u Poljskoj, bit će tu i njegov sunarodnjak Viktor Lőrincz, europski seniorski prvak – rekao je Huklek.

Foto: Marin Vajdić

Osim Lizatovića i Hukleka, hrvatska reprezentacija ima još nekoliko izvrsnih boraca kao što su Božo Starčević, Antonio Kamenjašević, Danijel Janečić, Dominik Etlinger…
Svi oni u svojim će se kategorijama susresti s vrhunskim suparnicima, a za zagrebački turnir stigle su prijave nekoliko istinskih majstora. Iz Srbije stižu Davor Štefanek, dvostruki prvak svijeta (do 60 kg), olimpijski pobjednik i najbolji hrvač svijeta 2016. godine, i Viktor Nemeš (do 75 kg), svjetski prvak iz 2017. godine. Iz Mađarske stižu braća Tamás (do 66 kg) i Viktor Lőrincz (do 84 kg), Peter Moldos (do 55 kg), Balazs Kiss (do 95 kg), osvajači brojnih olimpijskih, svjetskih i europskih odličja. Francusku će predvoditi svjetski prvak iz 2014. Melonin Noumonvi (do 84 kg), a stižu i velike i jake delegacije iz Rusije i Turske.

– Veliko nam je zadovoljstvo najaviti peto po redu natjecanje UWW Zagreb Open Grand Prix, uvjerljivo najjače dosad, koje će okupiti najjače hrvačke reprezentacije svijeta i najbolje hrvače u svim kategorijama hrvanja grčko-rimskim stilom. Valja napomenuti i kako na turnir dolazi reprezentacija Turske u izrazito jakom sastavu, a prvi put ćemo vidjeti i reprezentaciju Irana, koja je tradicionalno jaka. Po svemu sudeći, gledat ćemo najjači turnir u Zagrebu ikad, s iznimno atraktivnim borbama i jakim borcima, čemu se iznimno radujemo – rekao je Milan Pavelić, predsjednik Saveza hrvačkih športova Grada Zagreba te dodao:

– Širinu turnira potvrđuje i činjenica da ove godine na turniru nastupaju hrvači iz čak 21 zemlje – Francuske, SAD-a, Rumunjske, Slovačke, Njemačke, Austrije, Argentine, Češke, Rusije, Irana, Turske, Mađarske, Srbije, Poljske, Izraela, Tunisa, Italije, Bjelorusije, Bugarske, Finske – i, naravno, Hrvatske.

Zagreb Open privlači natjecatelje i novčanim nagradama jer se, osim pojedinačnih, nagrađuju i ekipni uspjesi.

Natjecanje počinje u subotu u 10 sati u maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu, a finala su na rasporedu od 18 sati. Natjecanje je otvoreno za javnost, a ulaz je besplatan.

Popis prijavljenih hrvatskih reprezentativaca

Do 55 kg
Sandro Frankol, Vindija Varaždin

Do 60 kg
Tony Brala, Sesvete

Do 63 kg
Ivan Lizatović, Lokomotiva Zagreb

Do 67 kg
Danijel Janečić, Lika Zagreb
Jurica Grbiniček, Hrvatski dragovoljac Zagreb

Do 72 kg
Pavel Puklavec, Sisak

Do 77 kg
Dominik Etlinger, Sesvete
Antonio Kamenjašević, Metalac Zagreb
Antun Borčić, Metalac Zagreb

Do 82 kg
Božo Starčević, Metalac Zagreb
Filip Šačić, Sesvetski Kraljevec
Filip Smetko, Sesvetski Kraljevec
Karlo Kodrić, Sisak
Neven Žugaj, Lika Zagreb

Do 87 kg
Ivan Huklek, Sesvete
Tomislav Hader, Sesvete
Nenad Žugaj, Lika Zagreb

Do 97 kg
Stjepan Lavrić, Petrinja

Do 130 kg
Ante Milković, Sesvetski Kraljevec