PODIJELI

Nedugo nakon lokalnih izbora, kako doznaje Zagrebački list, dr. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, te Dejan Kljajić, predsjednik Gradske četvrti Podsused-Vrapče, finalizirali su ideju o gradnji nove fontane ispred same bolnice. Nova fontana osvanut će za 30 do 45 dana.

Počeci pregovora sežu još u vrijeme Dubravka Peroša, a radovi su nastavljeni i dogovoreni dolaskom stranke Bandić Milan-365.

Vrapče to zaslužuje

Radovi na započetoj, još jednoj fontani u gradu Zagrebu, ispred Klinike za psihijatriju Vrapče, u kojoj radi više od 1000 zaposlenika, ubrzo bi trebali biti gotovi. Vrijednost projekta iznosi 617.951,75 kuna, za koji je izdan javni natječaj. Od cjelokupnog iznosa, vijeće gradske četvrti Podsused-Vrapče većinom je odlučilo kako će ideju sufinancirati u iznosu od 418.000 kuna. Ostatak iznosa, ukupno 199 951,75 kuna, podmirila je sama klinika.

– Ne vidim ništa loše u samom projektu. Ustanova kao što je Klinika za psihijatriju Vrapče zaista je mnogo dala za kvart, kao i grad općenito. Zaslužuje ljepši izgled i ovu fontanu – ističe Dejan Kljajić, predsjednik Gradske četvrti Podsused-Vrapče. Klinika Vrapče spomenik je kulture, a malobrojni građani znaju kako je zemljište ispred klinike također u njezinu vlasništvu. Nogometni centar, odbojkaški tereni, dječji i sportski objekti, kao i tereni odbojke na pijesku su na zemljištu bolnice, a protežu se sve do Aleje Bologne.

Povijest vodoskoka

Prije inovativnih radova, na samome mjestu gradnje nove fontane nalazio se bazen koji je zamijenio nekoć aktivnu fontanu. Istu je fontanu, kao i bolnicu, projektirao i sagradio arhitekt Kuno Waidmann. U razdoblju Drugog svjetskog rata tadašnja je fontana bila zamijenjena novim bazenom, dubine 60 centimetara, koji već desetljećima nije u funkciji.
Radovi, koji su tada procijenjeni na 2,5 milijuna dinara, počeli su 1931. godine, a 1932. u krugu bolnice grade se ceste, parkovi, staklenici te vodoskok, fontana kakvu se želi vratiti u sadašnjosti.

Klinika za psihijatriju Vrapče najstarija je psihijatrijska ustanova sa stoljetnom povijesti. U istoj se bolnici liječilo više od 150.000 bolesnika.

Bolnica je ujedno i najveća po broju kreveta, broju zaposlenih, po broju studenata koje educira, ali i broju pacijenata o kojima se brine.

Alen Vlahović

PODIJELI