PODIJELI

Vožnja ZET-ovim autobusima i tramvajima uskoro će postati znatno atraktivnija, a zastoji u tramvajskom i autobusnom prometu podnošljiviji.

Naime, do kraja travnja u svim ZET-ovim vozilima putnicima će postati dostupan besplatan Wi-Fi pa će tijekom vožnje moći bezbrižno surfati internetom ne trošeći svoje kune.

Ugovor na četiri godine

Na taj potez u Gradu su se odlučili kako bi poboljšali uslugu postojećim korisnicima, ali i javni prijevoz učinili modernijim i prihvatljivijim. Nadaju se da će taj potez biti zanimljiv i primamljiv vozačima osobnih vozila te ih možda potaknuti da limene ljubimce zamijene javnim prijevozom.

Pilot-projekt o kojem se pisalo još početkom 2017. godine sada bi napokon trebao i zaživjeti, i to po cijeni od 25,9 milijuna kuna. Tvrtke koje će za taj novac pružati uslugu bežičnog interneta nedavno su odabrane na javnom natječaju, a u roku od 90 dana moraju uvesti obećanu uslugu u 142 tramvaja i 213 autobusa. Osnovni uvjet je da Wi-Fi mora biti jednako dostupan u svim vozilima javnog prijevoza, odnosno, da jednak signal ima putnik u tramvaju broj 11 na Trgu bana Jelačića kao i onaj u autobusu na liniji Dubec – Moravče na krajnjem sjeveroistoku grada.

Ugovor je za sada potpisan na četiri godine, pa će Zagrepčani, ali i putnici iz Velike Gorice i Zaprešića zasigurno u tom razdoblju moći surfati vozeći se javnim prijevozom. Ovisno o iskustvima, nakon isteka tog roka, donijet će se odluka hoće li internet i dalje biti besplatno osiguran u javnom prijevozu.

Posao pružanja usluge bežičnog internet u tramvajima vrijedan je 9 milijuna kuna, a odabrana je tvrtka Hrvatski telekom u partnerstvu s tvrtkom Storm computers, dok će posao pružanja usluge u autobusima za 10,9 milijuna kuna pružati tvrtka Vip, također uz partnerstvo tvrtke Storm computers. Upravo ta tvrtka dobila je i posao uspostave i vođenja nadzorno-operativnog i sigurnosnog centra, što će u četiri godine stajati još 6 milijuna kuna.

Autorizacija svakih 30 minuta

U novim tramvajima koji mogu primiti do 200 putnika, tvrtke će morati osigurati da u istom trenutku može bez problema surfati barem 75 putnika. U manjim autobusima, kapaciteta 45 putnika, surfanje mora biti omogućeno za 30 osoba, a u većim autobusima koji mogu povesti 60 osoba internet mora biti dostupan barem za 45 putnika.

– Svaki korisnik sustava bežične telekomunikacijske mreže u tramvajima i autobusima morat će proći autorizaciju, a vrijeme korištenja usluge bežičnog pristupa bit će 30 minuta. Nakon toga, korisnik će se morati ponovno autorizirati – pojasnili su iz Grada.

Dodali su i da će putnicima biti onemogućen pristup nezakonitim i neprimjerenim sadržajima te da će usluga bežičnog internet biti dostupna 24 sata u danu tijekom cijele godine.

Ovim potezom zagrebački će se javni prijevoz podići stepenicu više po standardu, kakav već imaju i neki europski gradovi. Besplatnim Wi-Fijem mogu se tako podičiti u Portu, Helsinkiju, Firenci, Parizu

Hoće li ZET-u nakon ovih suvremenih poteza skočiti popularnost, moći ćemo prosuditi za oko tri mjeseca.

Sanja Bubalo

PODIJELI