PODIJELI

Promjene. Promjene u nogometu obično povlače sa sobom jednu asocijaciju. Transferi igrača. I dok se u velikim ligama petice trguje u milijunima, u romantičnom djelu nogometa, onom niželigaškom, te su cifre, u najmanju ruku, skromnije. Dam ti 500 za ovoga, dođeš mi 1000 za onoga, standardne su fraze kojima se razbacuju predsjednici i treneri u nižim ligama.

Ali u IV. NL-u Središte Zagreb i te cifre su prenapuhane. Tu se igrači odlučuju za koga će nastupati sukladno njihovim preferencijama, željama. Primjerice, ako igrač odluči da mu je predaleko putovati 10 kilometara na trening, taj isti može odlučiti i priključiti se klubu koji mu je bliži. Bez naknade, bez prevelike pompe, samo se plati registracija Zagrebačkom nogometnom savezu. A i to nisu cifre od kojih boli glava.

Igrači se tako odlučuju igrati za klubove u kojima je bolja ekipa, gdje se bolje “fešta” poslije utakmice, gdje nisu prisiljeni koristiti blagodati ZET-a ili ga koriste u što manjoj mjeri.

Daleko od toga da se ne ide za ambicijama, ali u ovom romantičnom djelu nogometa, gdje novac ne igra toliku ulogu, praktičnost je ipak bitnija. I upravo zbog toga zadržati ekipu na okupu u nižim ligama prvi je cilj svakog trenera i predsjednika niželigaškog kluba.

Ista ekipa znači bolja uigranost, a bolja uigranost povlači bolje rezultate. Eklatantan primjer potvrde te teorije su Ponikve, trenutačno vodeća momčad IV. NL-a Središte Zagreb sa šest bodova prednosti ispred Jaruna i ambicijama za ulazak u 3. HNL zapad.

I sam predsjednik-trener Ponikvi Hrvoje Pipinić tvrdi da je najveća snaga njegove momčadi što su od prošle sezone ostali na okupu:

– Zajedno smo jači. Od početka sezone to tvrdim i drago mi je da smo i na zimu ostali zajedno. Nitko nam nije otišao, prvi smo na ljestvici i nastavljamo dalje s istom momčadi. Što se pojačanja tiče, došao nam je Markušić iz Hrvatskog dragovoljca, mlad i perspektivan vezni igrač, i on će sigurno ostati s nama do kraja sezone. Imamo još dvojicu mladih igrača na probi, ali još uvijek nisam odlučio jesu li prava pojačanja za Ponikve u ovoj sezoni. Sve u svemu, zadovoljni smo kako zima prolazi i zadovoljni smo što je ekipa i dalje na okupu.

Vjerni pratioci Ponikvi u ovoj sezoni, NK Jarun i njihov trener Danijel Lovrić otprilike su istog razmišljanja glede načina ostvarivanja dobrog rezultata:

– Ma samo da ostanemo na okupu i rezultat nije upitan. Iako, da se pohvalimo, čak smo se i pojačali na zimu. Došao nam je Konjević, potentan vezni igrač, a pojačao nas je i Martinko, nova akvizicija u obrani pristigla iz Samobora. Od odlazaka, napustio nas je samo Pajk, koji je otišao u Austriju. Svi ostali su tu i revno se spremamo za početak sezone i lov na Ponikve.

A samo bod iza Jaruna tabore Gradići. Momci iz predgrađa Velike Gorice odlično igraju u ovoj sezoni, što potvrđuje i treće mjesto nakon kraja jesenskoga dijela. No, ovdje je egzodus igrača ipak bio malo veći. Igor Hajduk, najbolji strijelac kluba, svjestan je da je momčad na zimu ostala bez nekoliko važnih igrača:

– Šandor i Butković otišli su nam u Austriju i samim time smo oslabljeni na poziciji desnog bočnog i desnog krila. Oslabljeni smo i zbog odlaska Furića i na poziciji golmana jer nas je napustio i Zekić. Obojica su otišli u Klas Mičevec. Otišao je i klasičan špic, Leder. Što se dolazaka tiče, priključio nam se Hrženjak koji je igrao krilo u Lomnici i još jedan igrač nam je na probi za sada. Cilj je ostanak u ligi i što prije doći do 40 bodova jer nam ta količina bodova otprilike garantira ostanak, a onda ćemo vidjeti, ako nam se otvori možda napredovati za koje mjesto i boriti se za sam vrh, pa neka Uprava odluči idemo li u ligu više ako ostvarimo plasman na terenu.

Foto: Dario Vuksanović

A egzodus i selidbe u Gradićimi nisu ništa naspram Zeline. Momčad koja je u ovoj polusezoni igrala dobar nogomet i koja drži zavidnu petu poziciju prije početka proljetnog djela prvenstva, poprilično se osula po Zagrebačkoj županiji.

Čini se da će trener Tomica Pisačić imati dosta posla u zimskoj pauzi ako Zelina želi zadržati poziciju na ljestvici ili možda čak i napredovati:

– Dosta igrača nas je napustilo. Golman Jurić pa Adžemović, Grabić, Gabrić, Konjević, Jureković, Prošić, Peteljak i još neki, da sad ne nabrajam. Priključio nam se i Pintar, pa je i on otišao. Od dolazaka, došli su nam Gomerčić i Kolar.

Matematika je jednostavna stvar. Otišlo ih je više od 10, došla dvojica, dakle ostaje vidjeti na čemu Zelina temelji svoj optimizam. No, ima još dosta do početka sezone tako da “Prigorci” stignu pojačati svoje redove bez obzira na trenutno stanje u klubu.

I s time dolazimo do Samobora. Momčad koja je prošle sezone ispala iz 3. HNL-a zapad i najavila ekspresni povratak u istu već iduće sezone, trenutačno drži šesto mjesto na ljestvici s isto toliko bodova zaostatka za drugoplasiranim Jarunom. Ono što još više brine Samoborce je “pobuna” stožernih igrača u svlačionici nakon što je nova uprava smijenila starog trenera i za novog ustoličila Dražena Ivančevića.

Navodno su prvotimci zaprijetili odlaskom, a za epilog ove priče morat ćemo se strpjeti do idućeg tjedna kada bi se trebalo doznati konkretnije kakva je sudbina seniorske momčadi.

Spustimo li se još niže po prvenstvenoj tablici, doći ćemo do Odranskog Obreža i tamošnjeg Dinama, koji se ove zime pojačao i na trenerskoj poziciji dovođenjem Emila Družića. Iz Obreža su također najavili i dolazak Hrvoja Štroka, iskusnog zagrebačkog španera, ali je Štrok, upitan o ovoj najavi, izjavio:

– Postoji mogućnost igranja za Dinamo iz Odranskog Obreža, ali trenutačno je to još uvijek nesigurno. Ono što sigurno mogu potvrditi je da više neću nastupati za Savski Marof jer mi ne odgovara raspored treninga i dosta je ekipe otišlo. Doveli su i neke nove igrače i nadam se da će trener Jurčec to dobro posložiti. No, ja se više tamo ne vidim, imam trenerski posao u Interu iz Zaprešića i ne stignem sve to posložiti. Što se tiče igranja u Obrežu, vidjet ćemo za kojih tjedan dana.

Tik ispod Obrežana nalazi se novopridošlica u ligi, Croatia iz Hrastja, koja sa 15 bodova iz 15 kola drži trinaestu poziciju i još je uvijek u zoni ispadanja. Trener Mario Rac svjestan je da će u ostatku sezone morati zapeti, ali to neće biti nimalo jednostavno jer je i Croatia izgubila nekoliko bitnih igrača:

– Da, igrači koji su se istaknuli u ovoj polusezoni dobili su pozive većih klubova i odlučili nas napustiti. Otišli su Oroz, Ivančić, Pintar, Stojanović, Bićak i Čavlina. Dakle, šest igrača. Došli su nam Goran Malogorski, vratar iz austrijske niže lige, zatim Conjar iz Međimurja, Antolković i Peteljak iz Zeline vratili su se u naše redove. Ambicija je ostanak u ligi, smatram da to možemo i ostvariti, došlo nam je nekoliko kvalitetnih igrača i mislim da će adekvatno zamijeniti ove koji su otišli.

Trenerskih i igračkih promjena ima i u Savi iz Strmca, Poleta iz Buševca te Stupnik. Potonje dvije momčadi nalaze se na dnu ljestvice i pokušat će se do prvog vikenda u ožujku, i nastavka prvenstva, posložiti momčadi koje bi trebale osigurati ostanak u ligi iz koje, predviđa se, ispadaju posljednje četiri momčadi.

PODIJELI