PODIJELI

Već trideset godina Hrvatska glazbena mladež dodjeljuje nagradu „Ivo Vuljević“.

Nagrada nosi ime po Ivi Vuljeviću, osobi koja je od Zagreba učinila punokrvni glazbeni centar. Njegov utjecaj vidljiv je i danas: bio je direktor Zagrebačke opere, Ansambla Lado, prvi ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, suosnivač je Zagrebačkih solista, Simfonijskog orkestra JRT-a, Muzičkog biennala Zagreb 1961. i mnogih drugih glazbenih institucija.

Njegov rad i trud prepoznaje Grad Zagreb te mu 1973. dodjeljuju nagradu Grada Zagreba. Hrvatska glazbena mladež odlučila je, njemu u čast, dodjeljivati nagradu pod njegovim imenom, kojom bi poticala mlade, vrijedne i talentirane glazbenike koji su na početku karijere. Potkraj prošle godine tu je uglednu nagradu primio mladi i perspektivni violinist Luka Ljubas. Uostalom, njegov životni put prepun je nagrada i priznanja. Prošlu je godinu počeo pobjedom (u veljači) na Međunarodnom violinističkom natjecanju “Vaclav Huml” u Zagrebu, i to kao prvi Hrvat kojem je to uspjelo u četrdeset godina otkako postoji natjecanje. Nedugo nakon što je osvojio nagradu “Ivo Vuljević” za 2017. godinu, na samom kraju prošle godine stiglo mu je i priznanje Zagrebačke filharmonije, koja ga je izabrala za najboljeg umjetnika godine!

Luka Ljubas

Kako se osjećate nakon svih tih priznanja?

Pobjeda na Humlu je, naravno, nešto posebno za mene. Iako je prošlo dosta vremena, kao da još nisam u potpunosti svjestan da se to dogodilo upravo meni! No, sve me te nagrade čine neizmjerno sretnim.

Mama vam je Japanka i ujedno prva profesorica violine. Možete li reći nešto o svom odnosu s majkom kao učenika i profesorice?

Moja majka je ta koja je najviše zaslužna za moj glazbeni put, ona je prva koja mi je dala poduke iz violine i dandanas mi pomaže i podupire me u mojem umjetničkom radu. Vrlo često je pitam za savjet, ali s vremenom događa se da i ona mene nešto pita pa se dopunjujemo!

Idete li uskoro na još kakvo natjecanje i kad ćete opet održati koncert u Hrvatskoj?

Volio bih kada bih ostvario solističku, komornu ili pedagošku karijeru, pogotovo u Hrvatskoj, Austriji i Japanu. Za te sam tri zemlje posebno vezan jer mi je otac Hrvat, majka Japanka, a rođen sam i živim u Austriji. Od sljedećih značajnijih nastupa izdvojio bih koncert sa Zagrebačkom filharmonijom 2. veljače u KD-u Lisinski, gdje ću izvesti Brahmsov violinski koncert kojim će dirigirati maestro John Edusei. Isti ću koncert svirati još dva puta u Austriji, a već 14. veljače nastupit ću u HGZ-u sa Zagrebačkim solistima i izvesti “Introdukciju& rondo capriccioso”. Već u svibnju sam u Dubrovniku gdje ću s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom izvesti Mendelsonov violinski koncert! Očito, idućih mjeseci ne mogu se požaliti da će mi biti dosadno.

Lucija Ercegovac

PODIJELI